Meneer Meertens vertelt: heideplaggen en Emmer turfjes

Niet alleen zijn archief blijkt indrukwekkend. Van hetzelfde kaliber zijn de dikke mappen vol historische foto’s, die een breed beeld geven van pakweg de afgelopen 80 jaar.

Die kennis van de plaatselijke historie bestaat niet alleen op papier. Ook het geheugen van de 73-jarige Emmenaar is een rijke bron vol verhalen en anekdotes. Kortom, Geert Meertens ten voeten uit!

,,In mijn jeugd telde Emmen nog heel veel warme bakkers. Vanuit ons huis aan de Minister Kanstraat was banketbakkerij Mulder aan de Boslaan letterlijk om de hoek. Jan Mulder en zijn vrouw Mien stonden vooral bekend om de Drentse heideplaggen. Een vierkante lekkernij die wel wat weg had van een gevulde koek. Maar daarnaast was er een keur aan gebak, koekjes en banket. Ze maakten alles zelf en ik zie nog de grote bakplaten uit de ovens komen. Als klein manneke was ik er niet weg te slaan en soms zette bakker Dekker, één van de werknemers, mij op de werkbank. Dan spoot ie soms een heerlijke dot slagroom in mijn mond of ik kreeg een stuk ananas of chocolade.

In 1956 werd de zaak uitgebreid met een lunchroom en een ijssalon. Een andere bekende bakker was Gerrit Stoker in de Hoofdstraat. Ook deze brood- en banketbakkerij annex automatiek, naast Jan van Peer, had een bekende specialiteit, namelijk de Emmer turfjes. Een lekkere chocolade bonbon met een pralinevulling en bovenop stukjes hazelnoot. Even verderop trok ook bakkerij Ten Napel de nodige klandizie. Er was veel vraag naar het heerlijke zogeheten veenbrood en vooral ook de appelbollen. De smaak was echt perfect en dat kwam vooral door de gebruikte goudrenetten uit de tuin van mijn opa. Later werd deze bakkerszaak overgenomen door Van Veenen.

Appeltaarten

Verder kwamen we ook bij bakker Giezen aan de Schoolstraat. Ik weet nog dat ik er voor mijn oma wel eens een halfje ongezouten grijs haalde. Dat kostte destijds 13 cent. Nergens in Emmen kon je trouwens lekkerder moorkoppen kopen dan bij Giezen. Elke bakker profileerde zich zo op zijn eigen manier, getuige ook de populaire appeltaarten van bakker Bos, destijds gevestigd naast schoenhandel Kobus Ziengs aan de Markt. Later heb ik nooit weer zulke lekkere taarten geproefd.

Zonder uit te zijn op een complete opsomming van het Emmer bakkersgilde, mag de voormalige bakkerij van Hennie Wittink aan de Wilhelminastraat zeker niet ontbreken. Het pand verdween bij de aanleg van winkelcentrum De Weiert. Andere bekende bakkerijen van weleer zijn Doornbos in respectievelijk Zuidbarge en Noordbarge (naast Hotel ten Cate) en Schoemaker, die winkels had aan de Weerdingerstraat, tegenover de Nijkampenweg, en de Dordsestraat. Schiet me ook nog bakker Vos te binnen die een bakkerszaak uitbaatte in Emmermeer.”