Ziekenhuizen in Noorden roepen 'gewone' patiënten op om gewoon te blijven komen. 'Geen besmettingsgevaar op coronavrije afdelingen'

De ziekenhuizen in Noord-Nederland willen de normale zorg stapsgewijs weer op gang brengen, nu het aantal coronapatiënten al een week meevalt. Artsen maken zich steeds ernstiger zorgen omdat patiënten met klachten nog steeds massaal wegblijven.

De ziekenhuizen in Drenthe, Friesland en Groningen bespreken vrijdag in ROAZ-verband in welke stappen ze de geplande zorg weer op gang willen brengen. Zo willen ze voorkomen dat één of twee ziekenhuizen de polikliniek weer opengooien en dan meteen overspoeld worden.

Enkele weken geleden zijn de meeste patiënten voor geplande operaties zoals knieën, heupen en staar afgebeld. Ook de meeste afspraken voor hartpatiënten en andere specialismen op de polikliniek zijn afgezegd. De ziekenhuizen vragen deze patiënten nog even af te wachten en niet zelf alvast te gaan bellen voor een nieuwe afspraak.

Kankerzorg en acute zorg

De kankerzorg en dringend noodzakelijke operaties gingen wel door en de zogenaamde acute zorg bleef ook open. In praktijk daalde het aantal patiënten op de spoedeisende hulpen enorm, net als de klachten bij huisartsen. Veel patiënten durven niet te komen uit angst voor besmetting of omdat ze vrezen dat er geen tijd voor ze is vanwege corona.

,,We hebben nu al een paar keer mensen op de spoedhulp gehad die beter een paar dagen eerder hadden kunnen komen. Dan hadden we meer voor ze kunnen doen’’, zegt de woordvoerder van Treant Zorggroep met ziekenhuizen in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen.

,,Mensen hoeven nu echt niet meer bang te zijn voor besmetting. We hebben het ziekenhuis in Emmen anders ingericht met aparte gebieden voor de coronapatiënten en in Hoogeveen en Stadskanaal komen helemaal geen mensen met corona.’’

Kwetsbare ouderen met chronische klachten blijven weg

Diezelfde zorgen leven onder artsen in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Martini Ziekenhuis Groningen en Ommelander Ziekenhuis en UMCG. Met name veel kwetsbare ouderen met chronische klachten komen nu niet, terwijl dat soms wel noodzakelijk is. ,,Een paar weken geleden hadden we nog een ernstig tekort aan beschermingsmiddelen. Dat is nu anders’’, licht een woordvoerder toe.

Videobellen ook een optie

,,Een deel van de zorg zal niet precies zo gaan als voor deze crisis’’, zegt de woordvoerder van het Martini Ziekenhuis. ,,In deze tijd wordt er ook veel met videobellen gewerkt. Dat kan soms ook zo doorgaan.’’

Niet alles kan weer in één keer beginnen. ,,We moeten er ook rekening mee houden dat er alsnog een grote druk komt door coronapatiënten. Daarom moeten we snel kunnen op- en afschalen.’’

Voldoende capaciteit in ziekenhuizen én op de ic's

Donderdag lagen er 249 coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen van wie 101 op de ic. Dat aantal is al ruim een week vrij stabiel.

Het aantal patiënten uit andere regio’s, vooral Brabant, is ook al de hele week net iets boven de tachtig. Daarmee is er in het Noorden ruim voldoende capaciteit in de ziekenhuizen én op de ic’s.

Diederik Gommers en Ernst Kuipers van de landelijke ic-vereniging en het landelijke ROAZ zeiden donderdagmiddag dat er wat discussie is over de verdeling van patiënten over regio’s. Dit omdat ook in Zuid-Nederland ziekenhuizen weer normale patiënten willen gaan behandelen. ,,Het kan niet zo zijn dat het Noorden straks wel weer patiënten met kanker kan opereren en het Zuiden niet’’, zei Kuipers.

Volgens Karien Heijstek van het noordelijke ROAZ speelt die discussie in het Noorden niet en ligt er ook geen verzoek om meer patiënten van elders op te nemen. ,,Sterker nog, we geven dagelijks door hoeveel ruimte we hebben voor patiënten uit andere regio’s, en er komen er de hele week al minder.’’

Topman Ate van der Zee van het UMCG is ook voorzitter van het noordelijke ROAZ. ,,Voor zorgorganisaties in Noord-Nederland is de grootste prioriteit nu een goede balans te vinden tussen deze verschillende zorgstromen.’’