Familie Emmenaar speelt rol in onthullend oorlogsboek van auteur Willem Molema

In het arme en uitgestrekte veengebied tussen Ter Apel en Emmen is huisarts Rieks Lubberman, bijgenaamd ‘Lubberrieks’, voor velen al snel de mannelijke equivalent van Florence Nightingale.

Een arts aan wier zieken (tuberculose) en werklozen in het veen zich algauw vastklampen. Op zijn graf, helemaal achteraan op de begraafplaats aan de Kapelweg in Ter Apel, staat dan ook: ‘Weldoener der mensheid’. Zo begint het hoofdstuk over de arts Lubberman in het onthullend oorlogsboek ‘Valse diagnoses’ van de auteur Willem Molema. In het hoofdstuk over Lubberman speelt ook de familie van Henk Hemmen uit Emmen een belangrijke rol.

Lubberman ontpopt zich na zijn pensionering tot iemand met een heel ander gezicht: tot NSB’er die voor de Duitsers werkt en de inwoners van het gebied waar hij jarenlang huisarts is geweest, keurt. Voor een (gedwongen) verblijf in kampen of voor gedwongen werk in het land van de bezetter. Rieks wordt na afloop van de oorlog niet gestraft door een rechter, maar hij straft op 16 juli 1943 zichzelf door zich op weg naar zijn werk in Emmen op zijn motor in Nieuw-Weerdinge dood te rijden. De familie van Henk Hemmen uit Emmen heeft veel te maken gehad met Lubberman, als huisarts en als keuringsarts.

Auteur Willem Molema onderzocht de dossiers van de artsen, las honderden getuigenissen over keuringen van dwangarbeiders van wie sommigen in Duitsland stierven, en van Joden van wie de meesten in concentratiekampen aan hun einde kwamen. Het boek is verschenen bij Uitgeverij Nobelman.