Column Richard Zuiderveld | Aan alle corona aso’s

Beste corona aso, In Drenthe zijn nog weinig besmettingen, maar het virus kent geen grenzen. Het sluipt langzaam dichterbij. Zonder plan, zonder doel en zonder geweten. Overal waar het komt brengt het angst, pijn en dood. Het lijkt een kansloze strijd, maar in onze kwetsbaarheid schuilt hoop.

Meer dan ooit zijn we met elkaar verbonden en alleen door samen te werken kunnen we overwinnen. Waarom houd jij je dan niet aan de regels? Je doet niet eens je best om binnen te blijven en wast nooit je handen. Het is toch niet zo ingewikkeld?

Beste corona aso,

Onze kinderen kunnen niet naar school of naar de opvang. Ze missen hun vriendjes en docenten. Mensen werken gedwongen thuis en ook leerkrachten moeten improviseren. Vanachter hun computers zetten ze zich in om goed onderwijs te blijven geven. Waarom spelen jouw kinderen dan nog buiten in groepen? Waarom ga je ineens naar vakantieparken in onze provincie? Weet je dan niet dat de ziekte zich razendsnel kan verspreiden? De helden hebben het zwaar door jou, maar ze zullen overwinnen.

Beste corona aso,

De horeca krijgt een zware klap. Vele bedrijven moeten hun deuren sluiten. De mentale en financiële ramp is niet te overzien. Ondertussen draaien supermarkten op volle toeren. Ze moeten ze zich wapenen tegen hamsteraars als jij. Jij kiest ervoor om ruzie te maken met het personeel en je neemt geen afstand. Terwijl jij geniet van feestjes, werken anderen overuren om ons te voorzien van eten en drinken. Is het echt zo moeilijk om te helpen? De helden hebben het zwaar door jou, maar ze zullen overwinnen.

Beste corona aso,

Wetenschappers speuren naar een medicijn en zorgpersoneel vecht voor onze levens. Als een rots in de branding beschermen ze ons tegen deze slopende ziekte. Ondertussen smeken, roepen, gillen en schreeuwen ze ons toe: houd je aan de regels! Terwijl honderden Nederlanders in eenzaamheid sterven kies jij voor jezelf. Je steelt van ouderen en verkoopt mondkapjes tegen woekerprijzen. Je bedreigt agenten en zaagt aan de stoelpoten van onze leiders. Waarom stop je daar niet mee? De helden hebben het zwaar door jou, maar ze zullen overwinnen.

Beste corona aso,

Gelukkig is de meerderheid van de Drenten niet zoals jij. Er zijn veel meer helden dan schurken. Er zullen altijd mensen zijn die strijden, altijd mensen zijn die werken en altijd mensen zijn die liefde geven. Zolang zij er zijn, ga jij verliezen. Ik wens je veel geluk en gezondheid, maar mocht je toch ziek worden dan zullen er helden zijn om voor je te zorgen. Help hen nu, want alleen samen kunnen we overwinnen.