Zo onderging rolstoeltennisser Tom Egberink uit Dalen zes operaties in zes jaar tijd

Tom Egberink had zich het sportjaar 2020 heel anders voorgesteld. De 27-jarige rolstoeltennisser uit Dalen kampt met de naweeën van de deze maand uitgevoerde operatie aan zijn onwillige elleboog.

Alweer de zesde in amper zes jaar tijd. Ook het doorschuiven van de Paralympische Spelen naar volgend jaar laat hem uiteraard niet koud.

Het blessureleed aan zijn elleboog leek Egberink achter zich te hebben gelaten, maar tijdens een toernooi in Australië schoot het er opnieuw in. ,,Terug in Nederland kon ik nog wel het ABN/AMRO-toernooi spelen, maar daarna kreeg ik teveel last en ben vrijwel gelijk onder het mes gegaan. Het was gelukkig een kleine ingreep en de hersteltijd is dan ook relatief kort.”

Vastberadenheid won van de twijfel

Het lijkt een repeterend verhaal voor de rolstoeltennisser te worden: revalideren en dan weer terug knokken naar topniveau. Dat deed Egberink de achterliggende zes jaar al meerdere keren en even zo vaak was er de twijfel of hij ooit nog weer het hoogste podium zou bereiken. De vastberadenheid won het van de twijfel. Met een voorlopig achtste plaats op de wereldranglijst kan Egberink kwalificatie voor de Paralympische Spelen nauwelijks nog ontgaan.

Agenda is voorlopig leeg

De sportagenda van de geboren en getogen Dalenaar, momenteel woonachtig in Zwolle, is in ieder geval tot 8 juni vrijwel leeg. Internationale toernooien zijn geschrapt. Thuis is hij aan het revalideren en dat is een rare gewaarwording voor de fanatieke sportman die niets liever doet dan tennisballen over het net slaan.

,,Ik had in september heel graag in Tokio willen vlammen, daar had ik mijn zinnen op gezet. Door alle perikelen rondom het coronavirus is dat nu niet aan de orde. Ik heb wel meer hersteltijd, maar anders was ik ook op tijd fit geweest voor de Spelen”, zegt Egberink.

Hij hoopt begin juni de draad weer te kunnen oppakken om zich dan gaandeweg voor te bereiden op 2021. „Hopelijk hebben we dan alle ellende achter ons kunnen laten.”

Trainingsarbeid

Normaliter traint Tom Egberink vijf keer in de week in Amstelveen op het Nationaal Trainingscentrum (NTC) van tennisbond KNLTB. Met al deze trainingsarbeid en wedstrijden wil hij vanaf juni toewerken naar een succesvol optreden in Tokio.

,,Ik reis vanaf halverwege dit jaar de hele wereld over om zoveel mogelijk te spelen. Wedstrijdritme is belangrijk: hoe meer ik speel, hoe beter het gaat.”