Handbalster Jessica Hilbrands (19) uit Oosterhesselen promoveert met Kwiek toch naar eredivisie

Jessica Hilbrands speelt volgend seizoen met Kwiek toch in de eredivisie. Dinsdag liet het Nederlands Handbalverbond (NHV) nog weten dat er vanwege de uitbraak van het coronavirus dit seizoen geen ploegen promoveren of degraderen, maar donderdag werd bekend dat Kwiek de felbegeerde stap naar de eredivisie alsnog kan maken.

De afgelopen dagen leefde de 19-jarige handbalster uit Oosterhesselen met haar teamgenoten tussen hoop en vrees. Dinsdag kwam het bestuur van de handbalbond aanvankelijk met het bericht naar buiten alle competities als beëindigd te beschouwen en de promotie-degradatieregeling te laten vervallen.

Eredivisie: van tien naar twaalf clubs

,,Dat bericht kwam bij ons uiteraard keihard binnen”, zegt Hilbrands in een reactie. ,,Dat was echt niet te geloven. Onze competitie was al klaar en begin februari zijn we overmacht kampioen van de eerste divisie geworden. Door de beslissing van de bond werd de promotie aanvankelijk teruggedraaid, maar gelukkig wordt er voor onze competitie nu een uitzondering gemaakt. De eredivisie bij de dames zal worden uitgebreid van tien naar twaalf clubs”, reageert Hilbrands opgelucht.

Overstap

Voor Jessica Hilbrands heeft de overstap van E&O naar Raalte - twee jaar geleden - goed uitgepakt. ,,Het is een prima keuze geweest, want qua speelstijl en ambities voel ik me hier thuis. Vorig seizoen zijn we promotie net misgelopen, maar dit seizoen hebben we als team stappen gemaakt en laten dit binnen de lijnen zien.”

Beleving

Als jeugdinternational is ze wel wat gewend, maar de beleving en het enthousiasme in Raalte is erg groot. ,,Het handbal leeft hier enorm en dat zie je uiteraard vooral bij de thuiswedstrijden van Dames 1. Wij hebben dit seizoen laten zien dat we het kunnen. Het is daarom erg mooi dat we hier ook de beloning voor krijgen”, zegt de beloftevolle midden-opbouwspeelster.

‘Confrontaties om naar uit te kijken’

De promotie heeft voor Jessica nog een extra speciaal tintje, want komend seizoen kruist ze op eredivisieniveau de degens met haar oudere zus Tessa, die momenteel in Venlo furore maakt bij koploper Cabooter/Venlo. “Dat zijn op voorhand al confrontaties om naar uit te kijken.”

Met een 14-koppige gelijkwaardige selectie beseft Hilbrands dat ze komend seizoen bij de kersverse eredivisionist flink aan de bak moet om een plaats in de basis af te dwingen. “Iedere positie is dubbel bezet en het verschil in kwaliteit is klein. Een positief punt is dat de concurrentie de vorm en de motivatie scherp houdt. Iedere speelster gaat tot het uiterste.”