Kankerpatiënten in preventieve thuisisolatie vanwege corona. Ook Peter Leenhouts uit Drenthe blijft al weken thuis om besmetting te voorkomen

De uitbraak van corona levert onrust op onder kankerpatiënten. Ze hebben meer kans op complicaties bij besmetting door corona. Wat voor extra stress zorgt, is dat bij een deel van de kankerpatiënten behandelingen of onderzoeken zijn uitgesteld vanwege de coronacrisis.

Dat zegt Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbestrijding. ,,We weten nog weinig van het coronavirus. Maar het staat buiten kijf dat kankerpatiënten tot de risicogroep behoren.”

De 40-jarige Peter Leenhouts uit Borger-Odoorn zit om die reden inmiddels drie weken in preventieve thuisisolatie. Leenhouts heeft kanker en kan niet meer beter worden.

Peter besloot binnen te blijven toen coronavirus in Nederland uitbrak

Zijn behandeling is erop gericht om de tumorgroei af te remmen en te zorgen dat hij zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven heeft. Toen het coronavirus ook in Nederland uitbrak, besloot hij om binnen te blijven en geen bezoek te ontvangen. ,,Ik wil er alles aan doen om het risico op besmetting met corona te beperken.”

Volgens KWF-woordvoerder Stubenitsky zijn er meer mensen met kanker die al het lijfelijk contact met de buitenwereld vermijden om te voorkomen dat ze besmet worden. ,,Ik hoor vaker dat kankerpatiënten zeggen: ‘Ik ga niet naar de supermarkt. Ik blijf thuis. Ik neem geen risico.’ De angst voor besmetting zorgt zeker voor onrust onder mensen met kanker.”

Spanning door uitstel afspraken

Daarbij komt dat in een aantal ziekenhuizen niet-urgente operaties, behandelingen en onderzoeken bij mensen met kanker vanwege corona is uitgesteld. Het is de arts die besluit of een afspraak door moet gaan of kan wachten. ,,Alle artsen en verpleegkundigen worden, waar mogelijk, ingezet voor coronahulp. Alles wat kan wachten, wordt opgeschort.”

Ook worden afspraken afgezegd om de patiënten te beschermen. ,,Juist omdat kankerpatiënten in de risicogroep zitten, wordt ook geregeld gezegd: blijf weg uit het ziekenhuis, want er is kans op besmettingsgevaar. De mensen die ik spreek hebben daar ook begrip voor. Maar het levert ook stress op. Vaak is maanden geleden een afspraak gemaakt. Daar leef je naar toe. Als die afspraak plotseling wordt verschoven geeft dat veel spanning.”

Peter Leenhouts vertelt over zijn ervaringen

Zaterdag in de weekendbijlage en op dvhn.nl verschijnt een uitgebreid interview met Peter Leenhouts, waarin hij vertelt over zijn ervaringen met de zelfgekozen thuisisolatie. Peter schrijft er zelf ook blogs over via deze link.