Deel Autorama-pand Emmen gaat tegen de vlakte, de rest wordt opgeknapt

Het Autorama-pand nabij het treinstation in Emmen gaat deels tegen de vlakte. Het restende gedeelte wordt opgeknapt en de eerste etage krijgt een andere bestemming.

Coltavast BV uit Alkmaar, de eigenaar van het complex, heeft hiervoor althans een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Het gedeelte dat het bedrijf wil slopen, ligt aan de kant van de Weerdingerstraat. De bedoeling is dat daar extra parkeerplaatsen komen.

De gemeente is al geruime tijd met Coltavast BV in gesprek. Er is nog geen vergunning verleend, maar de gemeente geeft wel aan dat zij uit de voeten kan met de plannen. ,,We zijn er in grote lijnen uit’’, aldus een woordvoerster.

BCC vertrekt, bovenverdieping straks leeg

Het in de jaren zeventig gebouwde Autorama-complex tussen de Weerdingerstraat, de Seinstraat en de Verlengde Spoorstraat kampt al geruime tijd met leegstand. Op de begane grond trekt de Jumbo-supermarkt nog altijd veel klanten, maar op snackbar De Wichter na zijn alle andere huurders op de begane grond vertrokken. Op de eerste verdieping is nu nog elektronicazaak BCC te vinden, maar die sluit begin april ook de deuren.

Dat leegstand het pand steeds meer in zijn greep kreeg, werd vooral rond de laatste jaarwisseling goed zichtbaar. In ruim een maand tijd verdwenen drie huurders. Drogisterij/parfumerie Miranda vertrok naar het Emmer centrum, het te koop staande bakkersbedrijf Kolkman uit Schoonebeek sloot er een filiaal en bloemenzaak Martins Bloemen gaf er de brui aan omdat hij de concurrentie met de supermarkt niet langer aan kon.

‘Winkelcentrum optimaliseren en klaar maken voor toekomst’

Voor het vertrek van deze drie ondernemers, waren er ook al ruimtes leeg. Zo vertrok vertrok Florale Haircaire in 2016 naar het centrum en trok de op de eerste etage gevestigde sportschool Female Fit in 2014 de deur achter zich dicht.

In januari dit jaar gaf Elektronicazaak BCC nog aan in het pand te blijven, maar dit bedrijf pakt nu ook zijn biezen. ,,Niet op ons initiatief. Het huurcontract is door de verhuurder opgezegd’’, zo laat een woordvoerster van BCC desgevraagd weten.

Coltavast BV verklaarde begin dit jaar bezig te zijn met plannen om het winkelcentrum te ‘optimaliseren en weer klaar te maken voor de toekomst’. Daar heeft het bedrijf momenteel niets aan toe te voegen.

In 2008 plan voor appartementen op en naast Autorama-pand

In 2008 kwamen er via Top Vastgoed Planontwikkeling plannen naar buiten om bovenop en naast het Autorama-complex appartementen te bouwen. Dit bedrijf uit Utrecht was destijds mede-eigenaar van het pand. Vanwege ‘veranderde marktomstandigheden’ werd dit plan later niet uitgevoerd. Wel werd het complex vernieuwd en werden onder meer Jumbo en BCC als nieuwe huurders begroet.