Emmer raadsvergadering gaat alsnog niet door: 'vergaderen voelde als een verkeerd signaal'

De raadsvergadering van de gemeente Emmen gaat donderdagavond niet door. Op verzoek van een meerderheid van de fractievoorzitters is de bijeenkomst uitgesteld.

Lange tijd leek het erop dat de Emmer gemeenteraad donderdagavond bijeen zou komen. Om te kunnen voldoen aan de landelijke maatregelen tegen het coronavirus zou de raadsvergadering wel in aangepaste vorm plaatsvinden. Zo zou publiek niet welkom zijn in het gemeentehuis en zouden de raadsleden ook verspreid over de publieke tribune plaatsnemen, zodat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar kon houden.

Toch gaat de raadsvergadering nu alsnog niet door. Een meerderheid van de Emmer fractievoorzitters ziet het niet zitten om in deze periode met elkaar te vergaderen in het gemeentehuis. Volgens griffier Harry Werkman hebben zij een ordevoorstel bij hem ingediend om de raadsvergadering uit te stellen. Na overleg met de voorzitter van het presidium en de voorzitter van de gemeenteraad is gisteravond besloten om de bijeenkomst niet door te laten gaan.

Verkeerd signaal

Fractievoorzitter Aimée van der Ham van Wakker Emmen, de grootste fractie in de raad, stelt dat er bij meerdere partijen twijfel was of de vergadering wel door moest gaan. Dat heeft volgens haar deels te maken met gezondheidsredenen, maar ook met de voorbeeldfunctie van raadsleden. ,,Veel mensen blijven nu binnen, werken thuis en laten hun boodschappen bezorgen. Om dan als raad met dertig mensen te gaan vergaderen, dat voelde als een verkeerd signaal. En meer fractievoorzitters zaten met hetzelfde dilemma”, vertelt ze.

Daarom is volgens Van der Ham gevraagd om de raadsvergadering uit te stellen. ,,Er is een noodwet in de maak voor digitale besluitvorming op afstand. We hopen dat we als gemeenteraad hierdoor de besluiten alsnog op korte termijn kunnen nemen.”

Geen dwingende reden om bij elkaar te komen

Raadsnestor Henk Huttinga (ChristenUnie) is ook voorstander van het schrappen van de vergadering. ,,Ik vind dat wij als raad onze verantwoordelijkheid moeten nemen”, vertelt hij. Volgens Huttinga was er geen ‘dwingende reden’ om donderdagavond bij elkaar te komen. ,,Er stonden geen dingen op de agenda die mis zouden lopen, als wij niet zouden vergaderen.”

Daarnaast zouden meerdere raadsleden volgens de nestor niet aanwezig kunnen zijn in verband met gezondheidsredenen. ,,Als je weet dat de risicogroep niet kan komen, ontneem je deze mensen door de omstandigheden het recht om te vergaderen en eigenlijk is dat juridisch en democratisch onjuist”, stelt hij.

Voldoende voorzorgsmaatregelen

Van PvdA-fractievoorzitter Anita Louwes had de raadsvergadering wel mogen doorgaan. ,,Natuurlijk moeten we voorzichtig zijn, maar ik had het idee dat er voldoende voorzorgsmaatregelen waren getroffen”, vertelt ze. Reden om juist wel te vergaderen is volgens Louwes dat er onder meer bestemmingsplannen op de agenda stonden. ,,Ik denk dat het voor onze inwoners belangrijk is dat wij daar een besluit over nemen.”