Weer miljoenentekorten voor gemeente Emmen: nieuwe bezuinigingen onafwendbaar

De gemeente Emmen verwacht dit jaar en de komende jaren weer fikse financiële tekorten. Nieuwe bezuinigingen zijn volgens wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) onontkoombaar.

Als de gemeente Emmen niet ingrijpt, stevent ze dit jaar af op een tekort van zo’n vijf miljoen euro. Voor de periode daarna bedraagt het gat jaarlijks zo’n tien miljoen euro tot en met 2023. Deze bedragen zijn nog zonder de eventuele gevolgen van de coronacrisis voor de gemeente. Otter verwacht dat deze Emmen ook nog ‘vele miljoenen euro’s’ gaat kosten. ,,En het is nog onduidelijk in hoeverre de overheid de gemeentes hiervoor gaat compenseren.”

De nieuwe tegenvallers komen volgens wethouder Otter onder meer doordat de gemeente rekent met bepaalde kostenstijgingen en die vallen in de praktijk hoger uit dan verwacht. De gemeente is onder meer extra geld kwijt aan jeugdhulp, leerlingenvervoer en loonkosten. ,,We geven als gemeente wel zo’n 250 miljoen euro uit aan zorggerelateerde zaken. Daar zie je dat allemaal nieuwe cao’s zijn afgesloten. En een procent meer kosten betekent dat wij 2,5 miljoen euro meer kwijt zijn.”

Stevige gevolgen

Emmen kreeg de afgelopen anderhalf jaar al vaker financiële tegenvallers te verwerken. Hierop besloot de gemeente om grote projecten in de ijskast te zetten en voor miljoenen euro’s te bezuinigen. Ook stelde Emmen een selectieve vacaturestop in en werden enkele grote uitgaven binnen de eigen organisatie uitgesteld. Voor dit jaar heeft de gemeente al de zogeheten tweeprocentsmaatregel ingevoerd. Ze bezuinigt daarmee twee procent op de eigen beïnvloedbare uitgaven en verhoogt de eigen inkomsten ook met twee procent.

Door de nieuwe tegenvallers zijn verdere bezuinigingen volgens Otter onontkoombaar. ,,We hebben geen reserves meer, dus zo’n tekort opvangen uit onze reserves kan niet meer. Dus we zullen gewoon de begroting weer sluitend moeten krijgen en dat gaat stevige gevolgen hebben.”

Om te voorkomen dat Emmen onder toezicht van de provincie komt te staan, heeft de gemeente volgens Otter ook geen andere keuze dan de nieuwe tekorten wegwerken. ,,Gewoon achterover hangen en zeggen dat het niet meer gaat, dat is geen optie. Linksom of rechtsom: we gaan die oplossing vinden.”

Pijnlijke keuzes uitstellen wordt lastiger

De gemeente onderzoekt de komende tijd hoe de gaten in de begroting kunnen worden gedicht. Daarbij wordt gekeken of bepaalde klussen en projecten kunnen worden uitgesteld, of de tweeprocentsmaatregel kan worden verlengd en waar verder kan worden bezuinigd. ,,We zijn al twee jaar voor miljoenen aan het snijden. Dat maakt het extra moeilijk. Heel pijnlijke keuzes proberen we nog steeds uit te stellen, maar dat wordt wel steeds lastiger”, aldus Otter.

Naar verwachting komt er in mei meer duidelijkheid hoe de gemeente de tekorten weg wil gaan werken en waarop ze wil gaan bezuinigen.