Oud-journalist Steven Stegen van RTV Drenthe beëdigd als wethouder van Coevorden

Een bijzondere gebeurtenis onder uitzonderlijke omstandigheden. Oud-journalist Steven Stegen van RTV Drenthe is dinsdagavond in Coevorden geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Coevorden.

Op gepaste afstand van elkaar, want vanwege coronavirus zaten raadsleden minimaal twee meter uit elkaar. Er waren er minder dan anders, want op afspraak bleven tien van de in totaal 25 volksvertegenwoordigers thuis. Publiek was niet welkom op de raadsvergadering. Er was alleen ruimte voor pers en enkele familieleden van Stegen. De kersverse wethouder van BBC 2014 kreeg alleen fysieke felicitaties van zijn familie. Inclusief dikke zoenen van vrouw en moeder.

Dubbele gevoelens

Burgemeester Bert Bouwmeester zei dubbele gevoelens te hebben over het laten doorgaan van de vergadering, gezien het maandag aangekondigde verbod op samenkomsten tot 1 juni. ,,Ik sta hier met een gemengd gevoel, want we worden als gemeente geacht het goede voorbeeld te geven. Maar we zijn er ook om uit te stralen dat lokale overheden bij elkaar komen om die dingen te doen die gedaan moeten worden.’’

Voor de benoeming van een wethouder is het vereist dat de gemeenteraad fysiek bij elkaar komt, gaf Bouwmeester nog eens aan.

Afscheidsreceptie

Stegen volgde jaar in jaar uit de Coevorder politiek voor RTV Drenthe. Een van zijn laatste items was de afscheidsreceptie eind februari van wethouder Jan Zwiers, de man die hij nu opvolgt. Op dat moment was Zwiers’ opvolger publiekelijk nog onbekend. Zwiers merkte toen wel op dat zijn opvolger mogelijk in de zaal zat. Wie weet?

Zwiers erkende dinsdagavond dat hij het op zijn eigen afscheidsreceptie al wist. ,,Ik zei tegen Steven dat ik die opmerking wel graag wilde maken. Aan hem de taak om op dat moment even zijn lachen in te houden.’’

Fractievoorzitter Ferry Booij van BBC2014 gaf dinsdagavond nog eens aan waarom BBC2014 Steven Stegen voordroeg als wethouder. ,,Hij is geboren en getogen in Schoonoord, kent de plaatselijke cultuur goed en hij past uitstekend in de profielschets. Hij toont leiderschap en lef, heeft een breed netwerk en is communicatief sterk.’’

‘Een mooie hondenbaan’

Van de raad hoeft Stegen, woonachtig in 1e Exloërmond, het komende jaar niet naar Coevorden te verhuizen. Hij kreeg ontheffing van de verplichting om in de gemeente zelf te wonen. Alle aanwezige raadsleden stemden in met de voordracht. ,,Een mooie hondenbaan’’, stelde Bouwmeester Stegen alvast in het vooruitzicht.