Buurtsupport vraagt faillissement aan: toekomst van deelnemers nog onduidelijk

De Emmer stichting Buurtsupport, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt, heeft faillissement aangevraagd. Wat dit betekent voor de ruim 300 deelnemers van Buurtsupport, is nog niet bekend.

Buurtsupport zou met ingang van dit jaar opgaan in het Emmens Werkbedrijf. Door de aantrekkende economie werd de doelgroep voor de stichting steeds kleiner en kwam het voortbestaan van de begeleide trajecten onder druk te staan. Door samen te gaan werken met Menso en de Emco, organisaties die ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden, zou dat probleem moeten worden opgelost en zouden de kosten omlaag worden gebracht.

Maar begin dit jaar bleek dat de fusie was afgeketst. Reden was dat de stichting niet voldeed aan een van de voorwaarden, namelijk dat het huishoudboekje op orde moest zijn. Deze financiële malaise komt volgens directeur-bestuurder Martijn Jansen van Buurtsupport doordat de stichting de afgelopen jaren niet voldoende heeft ingespeeld op teruglopende inkomsten door veranderende wetgeving. ,,Hierdoor raakte de bodem van de schatkist in zicht.”

Geen andere fusiepartners of overnamekandidaten

Volgens Jansen is na het afketsen van de fusie gekeken hoe het verder moest met Buurtsupport. Daarbij is onder meer gezocht naar andere fusiepartners en eventuele overnamekandidaten. Die zijn niet gevonden, waardoor het faillissement van de stichting moest worden aangevraagd.

Buurtsupport begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de hoop dat ze weer betaald werk kunnen gaan doen. Om ze daarvoor klaar te stomen, gaan deze mensen bij de stichting in een beschermde omgeving aan het werk. Buurtsupport is in de gemeente Emmen onder meer actief in de groenvoorziening, houdt openbaar gebied schoon en runt de kringloopwinkel Het Buurthuuske in Klazienaveen. In totaal zijn er ruim driehonderd mensen via Buurtsupport aan het werk.

Deelnemers houden inkomen

Wat de faillissementsaanvraag voor hen betekent is nog onduidelijk. Volgens Jansen kunnen deze mensen voorlopig doorgaan met hun werkzaamheden. ,,Ze blijven ook hun inkomen houden, want onze deelnemers ontvangen een uitkering van de overheid. Dus zij ondervinden hiervan geen financiële schade.”

Gelaten gereageerd

Buurtsupport heeft zelf ook nog vijftig medewerkers in dienst. Zij zijn maandag telefonisch ingelicht over de faillissementsaanvraag. Volgens Jansen wist het personeel al langere tijd dat de stichting in zwaar weer zat en reageerden de medewerkers gelaten op de onheilstijding.

Voorkomen dat mensen thuis komen te zitten

Wethouder Raymond Wanders (PvdA) laat weten het heel vervelend te vinden dat er nu onzekere tijden aanbreken voor de medewerkers en deelnemers van Buurtsupport. Volgens hem gaat de gemeente zich inzetten om de activiteiten voor de deelnemers van Buurtsupport te behouden. ,,We willen voorkomen dat deze kwetsbare groep thuis komt te zitten.”

Wanders tekent wel aan dat de gemeente eerst de vervolgstappen van de curator af moet wachten.