Boeren ongerust: grond voor aarden wal bij Emmen is besmet met aardappelziekte

De grond voor de aanleg van een aarden wal bij Energiepark Pottendijk tussen Emmer-Compascuum en Nieuw-Weerdinge is besmet met een schimmelziekte die aardappelen aantast.

In de omgeving zijn meerdere akkerbouwers actief en zij zijn bang dat hun percelen besmet raken met de ziekte, zegt voorzitter Gerrit Aalenhuis van een Emmer afdeling van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Op een landbouwperceel dat besmet wordt verklaard, mogen twintig jaar lang geen aardappelen meer worden verbouwd.

Grond komt uit Duitsland

Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die bodemmonsters van de grond heeft genomen, toonde de zogeheten wratziekte aan. Het onderzoek naar de aanwezigheid van enkele andere aardappelziektes loopt nog. De grond is onder meer afkomstig van een aardappelzetmeelfabriek uit het Duitse Emlichheim en is eind 2018 en vorig jaar naar Nederland getransporteerd. De grond ligt grotendeels opgeslagen op een braakliggend terrein ten noorden van het kartcircuit Pottendijk. Een kleiner gedeelte ligt al aan de rand van de plek waar het zonnepark moet komen.

De NVWA heeft maatregelen opgelegd aan de ondernemer die de grond heeft laten aanvoeren. Het initiatief voor het energiepark komt van Jeroen Deddens uit Nieuw-Dordrecht. De NVWA wil niet zeggen of hij de grond heeft aangevoerd. De aarde op het braakliggende terrein mag niet worden verplaatst en er mag ook geen nieuwe grond van de Duitse aardappelzetmeelfabriek worden aangevoerd.

Bezorgde akkerbouwers

De besmette aarde die al op het perceel ligt, moet zo snel mogelijk worden verwerkt en afgedekt met een laag schone grond van minstens 50 centimeter. ,,Dat voorkomt dat de besmette grond wegwaait en zich verspreidt over andere landbouwpercelen”, vertelt NVWA-woordvoerder Frederique Hermie. Volgens haar ziet de instantie erop toe dat de maatregelen worden nageleefd.

LTO Emmen-Oost trok in mei vorig jaar al aan de bel bij de gemeente en NVWA over de situatie. Voorzitter Aalenhuis vindt het onbegrijpelijk dat het tot eind vorig jaar heeft geduurd voor de grond uitgebreid is onderzocht. Volgens hem zijn meerdere akkerbouwers in het gebied erg bezorgd over de vondst van de wratziekte.

‘Besmette aardappelen zijn eigenlijk onverkoopbaar’

Aalenhuis stelt dat het een financiële strop is voor een boer als zijn bedrijf wordt getroffen door deze aardappelziekte. ,,Met wratziekte besmette aardappelen zijn eigenlijk onverkoopbaar”, vertelt hij. Volgens de NVWA kan de schimmel wel dertig tot veertig jaar overleven in de grond. Wat de exacte reden is dat de grond pas eind vorig jaar is onderzocht, kan de NVWA niet aangeven.

De partij LEF! in de Emmer gemeenteraad maakt zich ook zorgen en stelde tijdens de raadsvergadering van donderdag vragen over de kwestie. LEF!-raadslid Jenneke Ensink wilde weten hoe er besmette grond vervoerd kon worden en of de gemeente gaat handhaven.

Voldaan aan gemeentelijke verplichtingen

Volgens wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) heeft de ondernemer vooraf geïnformeerd aan welke gemeentelijke verplichtingen het grondtransport moest voldoen en heeft hij zich hieraan gehouden. De vervolgstappen die moeten worden genomen nu de wratziekte is aangetroffen, vallen volgens de wethouder onder de bevoegdheden van de NVWA. De gemeente wordt door de toezichthouder op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen.

De plannen voor Energiepark Pottendijk bestaan uit de aanleg van een windmolen- en zonnepark en zijn afkomstig van Jeroen Deddens. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.