Emmen stopt bijna kwart miljoen euro extra in aanpak laaggeletterdheid

De kerngroep taalsamenwerking ‘Emmen telt mee met taal’ krijgt 239.000 euro subsidie van de gemeente om laaggeletterdheid terug te dringen.

Met dit bedrag kunnen minimaal 420 volwassenen per jaar begeleid worden om beter te leren lezen en te schrijven of digitale vaardigheden te ontwikkelen. In de kerngroep werken sinds vier jaar de bibliotheek, Welzijnsgroep Sedna, Drenthe College en de Emco-groep samen.

Één op de elf Emmenaren heeft moeite met lezen en schrijven

In de gemeente Emmen wonen ongeveer 12.000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dat is ongeveer 11 procent van alle inwoners. De kerngroep ‘Emmen Telt mee met Taal’ richt zich op die groep.

Wethouder Robert Kleine: ,,We zien dat laaggeletterdheid vaak van generatie op generatie doorgaat. Het vraagt om een lange adem en een structurele inzet; daarom hebben we een meerjarenprogramma opgezet en maken we ieder jaar extra geld hiervoor vrij.”

Taboe

Volgens Kleine is laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem waar vaak nog een taboe op rust. ,,Het gaat vaak om kwetsbare doelgroepen die lastig te bereiken zijn. Steeds meer cursisten melden zich omdat ze meer kans op werk willen of vrijwilligerswerk willen doen. Ook willen ze meedoen aan activiteiten en kinderen kunnen helpen bij het leren lezen.”

Voor de kerngroep zijn 85 vrijwilligers actief, naast de vijf taalpunten in de bibliotheken in Emmen, Klazienaveen, Nieuw-Amsterdam, Emmer-Compascuum en bij Menso.