Finale songfestival wordt uitgezonden op groot scherm Raadhuisplein in Emmen: 'Een match made in heaven'

Om in de stemming te komen van het tweede Regenboogfestival op 29 augustus in Emmen wordt zaterdag 16 mei de finale van het Eurovisie Songfestival vertoond op het grote ledscherm aan het Raadhuisplein.

Een initiatief van de stichting Coco Loco die voor die gelegenheid het plein omtovert tot een groot terras. ,,We gaan het hele plein ombouwen tot de gezelligste kroeg van Zuidoost-Drenthe”, zegt Wesly Struik, die samen met Angelo Wensing aan de basis staat.

Songfestival en Regenboogfestival. Struik spreekt van een ,,match made in heaven”. ,,Vorig jaar hadden we natuurlijk het grote spandoek bij hotel Ten Cate. Nu hebben we het geluk dat Nederland het Eurovisie Songfestival op zich neemt. Een mooi moment om dat samen te laten vallen met de kick off van het Regenboogfestival. De entourage van beide evenementen is hetzelfde. Hoe mooier wil je het hebben?”

‘Dragqueens op rolschaatsen’

Struik, vorige maand uitgeroepen tot Emmenaar van het jaar, ziet het al helemaal voor zich. ,,Kijken naar de finale, terwijl je onderuit gaat in een zitzak of geniet van een hapje en drankje op een van de loungebanken, geserveerd door dragqueens op rolschaatsen.”

Kleurrijke mensen

De organisator heeft geen idee hoeveel er op de vertoning op 16 mei afkomen. ,,Dat is zo’n beetje de moeilijkste vraag die je kan stellen. Zijn het er 100 of 1000, eigenlijk maakt het niet uit, zolang het maar kleurrijke mensen zijn die het oprecht leuk vinden om erbij te zijn en liefde en respect hoog hebben zitten.”

‘Alle neuzen staan dezelfde kant op’

Een uitzending of programma op het metershoge en -lange scherm te vertonen gaat niet over één nacht ijs. Vorig jaar werd een dag voor de Gouden Pijl de film Ventoux vertoond, maar twee jaar geleden sneuvelde het idee nog om de wedstrijd tussen Sparta en FC Emmen op het scherm te tonen. De gemeente Emmen wilde de horeca niet in de weg zitten.

Volgens Struik staan nu alle neuzen dezelfde kant op. ,,Zo’n uitzending is niet met één belletje geregeld. Je hebt met uitzendrechten te maken, met partijen als de gemeente, met Emmen Maak Het Mee, het Atlas Theater en het bedrijf uit Amsterdam dat reclame op het scherm uitzendt. We zijn nu zover dat alles goed is geregeld. Dat geldt ook voor de evenementenvergunning en zaken die daarbij komen kijken, zoals beveiliging.”

Natuurlijk hangt er ook een prijskaartje aan vast. ,,Serieus, ik weet nog niet hoeveel het precies gaat kosten. Maar ga maar wel uit van een bedrag met drie nullen”, verzekert Struik.

Prijzen voor bezoekers

Niet alleen maakt de organisatie van het Regenboogfestival die dag ook de plannen voor de tweede editie op 29 augustus bekend, ook maken bezoekers kans op prijzen. ,,Voor wie de uitkomst van het songfestival goed weet te raden.”

Het feest op 16 mei begint al om 13.00 uur.