Grootschalige vernieuwing Emmer azc begonnen

De eerste fase van de grootschalige vernieuwing van het asielzoekerscentrum (azc) aan de Wilhelmsweg in Emmen is deze maand van start gegaan.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) sloot vorig jaar april een nieuwe overeenkomst af met de gemeente Emmen. Hierdoor kan het azc nog tien jaar op deze plek blijven staan en kon het COA aan de slag met zijn plannen voor het vernieuwen van de gebouwen op het terrein. Deze maand is begonnen met de renovatie van de dienstgebouwen. Deze worden verduurzaamd en voorzien van nieuwe ventilatiesystemen.

Ook de bewoners van het Emmer azc krijgen nieuw onderdak. Zij zijn nu nog gehuisvest in wooncaravans of woongebouwen. Deze woonunits zijn sinds de opening van het Emmer azc in 2000 in gebruik en inmiddels verouderd. Volgens het COA kost het steeds meer werk om te zorgen dat ze bewoonbaar blijven.

Functie en capaciteit azc blijft hetzelfde

Alle caravans en woongebouwen maken straks in twee fases plaats voor in totaal twintig nieuwe woonunits. Deze zijn net als de huidige panden twee verdiepingen hoog en komen in hofjes bij elkaar te staan. ,,Dat oogt vriendelijker en past een stuk beter bij deze locatie”, vertelt COA-woordvoerder Jacqueline Engbers.

In het Emmer asielzoekerscentrum worden uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen opgevangen. Deze functie blijft het na de verbouwing houden en ook de opvangcapaciteit van zeshonderd personen verandert niet. De vergunning voor het vervangen van de woongebouwen moet nog worden aangevraagd. Het COA verwacht in september met deze klus te kunnen beginnen. Een jaar later moet het werk klaar zijn. Gedurende deze verbouwing blijft het azc geopend.

‘Bewoners gaan er flink op vooruit’

Het COA presenteerde de nieuwbouwplannen woensdagavond aan de buurt tijdens een inloopbijeenkomst op het Emmer azc. Hiervoor waren vierduizend huishoudens uit de omgeving aangeschreven, maar het liep geen storm.

Dat constateerde ook Emmenaar Egbert Meijer, die wel op de bijeenkomst was afgekomen. Volgens hem zijn de verbouwplannen van het COA nauwelijks onderwerp van gesprek in de buurt. ,,We hebben ook geen last van het asielzoekerscentrum. Al woon ik wel een flink stuk verderop bij het winkelcentrum van de Bargeres”, vertelde hij. De Emmenaar stelde vast dat de plannen van het COA gunstig zijn voor de bewoners van het azc. ,,Iedereen kan zien dat zij er straks flink op vooruitgaan. De nieuwe gebouwen zien er op de foto netjes en mooi uit.”