Skik-jubileum vindt 20 juni plaats 'op Erica' (en met kinderen in de hoofdrol)

De 25ste verjaardag van het debuutalbum van Skik wordt 20 juni gevierd in Erica. Kinderen gaan daarin de hoofdrol spelen.

Dat meldt artistiek leider Gerhardt Heusinkveld. Hij werkt samen met zakelijk leider Jan Stam onder de vlag van Kunst & Cultuur Drenthe aan de invulling van het programma.

Volgens Heusinkveld is de locatie zo goed als zeker: het culturele centrum ‘t Schienvat in Erica.

‘Nieuwe generatie laten kennismaken met Skik’

Het Skik-eerbetoon vormt onderdeel van Poplab Drenthe, maar moet alles behalve een herhaling worden van de tribute ter gelegenheid van Appleknockers Flophouse van Cuby & the Blizzards, dat in 2019 vijftig jaar geleden uitkwam.

Deze keer worden verhalen van weleer gecombineerd met optredens van Drents talent via Poplab en de bijdragen van kinderen. ,,We willen een nieuwe generatie met de muziek en de teksten van Skik kennis laten maken”, zegt Heusinkveld. ,,Om dat te bereiken gaan we basisschoolkinderen bijvoorbeeld de poster van het eerbetoon laten ontwerpen, een liedje van Skik laten coveren, met de Drentse taal laten kennismaken of een strip maken over een liedje van de band.”

De eerste zoen tijdens een Skik-nummer

De ouders van nu zijn volgens Heusinkveld de fans van Skik uit de jaren negentig. ,,Daar zitten mooie verhalen in. Hoe een stelletje elkaar heeft ontmoet bij een Skik-concert. De eerste zoen. Misschien zelfs hun eerste kind op een liedje van de groep hebben verwekt. De mooiste anekdotes krijgen een plek in de voorstelling.”

Ook aan video-installaties wordt gedacht. ,,Pak een kenmerkende plek uit een liedje van Skik, van het eerste album of uit een liedje als Op Fietse, en laat op die locatie mensen hun verhaal vertellen en wat voor impact die plek op hen heeft. Die video gaat vervolgens ook deel uitmaken van het programma.”

Muzikale diepgang

Heusinkveld zegt dat er tijdens het eerbetoon ook speciale aandacht is voor teksten en muziek. ,,We willen Skik uit het idioom van feestband halen. De groep had met afstand muzikaal veel meer in haar mars en combineerde rock, blues, punk, country en folk. Tekstueel had Skik veel meer te vertellen dan dat mensen op het eerste gehoor dachten. Meer diepgang dan Normaal, bijvoorbeeld. Die teksten van Daniël Lohues zijn echt van Leonard Cohen-niveau.”

Alles behalve voorspelbaar

Muzikaal gezien wordt het eerbetoon alles behalve voorspelbaar. ,,Het uitgangspunt is niet om nummers van het debuutalbum, zoals Betonpaolties en Dreuge Worst, één op één te coveren, maar om die in een ander jasje te laten hullen waarbij uiteenlopende muzikale stijlen aan bod komen.”

Bram van Splunteren

Of de oud-leden van Skik - zanger/gitarist Daniël Lohues, bassist Maarten van der Helm en drummer Marlen Davers - al zijn benaderd voor ideeën of bijdragen? ,,Nee, zover zijn we nog niet. Maar goed idee, we gaan daar mee aan de slag. Wellicht dat er ook op dat vlak een samenwerking met kinderen kan ontstaan.”

Wel is zeker dat popjournalist en dj Bram van Splunteren een bijdrage gaat leveren. ,,Hij behoorde 25 jaar geleden landelijk tot de eerste radiomaker die Skik oppikte. In een videoitem terugblikken op die begintijd.”

Bijdragen gezocht

Binnenkort maakt Kunst & Cultuur bekend welke Drentse acts gaan optredens tijdens het jubileum. De organisatie zoekt nog naar verhalen en herinneringen over Skik, en met name de begintijd. Die kunnen worden ingestuurd via emailadres jan@kunstencultuur.nl.