Medicijnresten in oppervlaktewater: Hoe gevaarlijk is het en wat doet het Emmer bedrijf NieuWater ertegen?

Het bedrijf NieuWater ontdekte toevallig een techniek die medicijnresten in rioolwater voor ruim driekwart vernietigd. Mogelijk is hier een middel ontdekt dat ingezet kan worden bij de verontreiniging van oppervlaktewater. Maar hoe zit het daar precies mee?

Hoe groot is dat probleem met die verontreiniging eigenlijk?

Best wel aanzienlijk. Volgens het RIVM spoelt er jaarlijks zo’n 140.000 kilo aan medicijnresten, zoals pijnstillers, ontstekingsremmers, antidepressiva en antibiotica het oppervlaktewater in. Als we medicijnen opsmeren of innemen, belandt het via het toilet of het doucheputje in het riool. Bovendien stroomt er via de Rijn en de Maas ook nog een onbekende hoeveelheid ons land binnen.

Maar we hebben toch rioolwaterzuiveringsinstallaties?

Dat klopt, maar die zuiveren slechts een deel van de resten en zo komen deze stoffen alsnog terecht in onze meren, plassen, beekjes en rivieren.

Wow! Thuis een glas water drinken is dus niet echt verstandig?

Nee, hoor. Kraanwater kun je met een gerust hart drinken, zegt het RIVM. De drinkwaterzuivering zorgt ervoor dat er praktisch geen restjes achterblijven. Het gaat om een hoeveelheid die te beperkt is om impact te hebben op de gezondheid van de mens.

Ok, waar maken we ons dan zo druk om?

Het gebruik van medicijnen neemt, onder meer door vergrijzing, alleen maar toe. Op de lange termijn kan het probleem dus steeds groter worden. Bovendien lijden planten en dieren die in het water leven er al onder. De medicinale vervuiling leidt bij hun tot weefselbeschadiging, gedrags- en zelfs geslachtsverandering.

Ik mag toch hopen dat we hier al wat aan doen?

NieuWater verwacht over ongeveer een jaar de resultaten van het onderzoek naar hun methode. Verder bekijken ze ook of hun vinding technisch en financieel haalbaar is voor rioolwaterzuiveringsinstallaties. In de tussentijd onderzoeken waterschappen in Nederland inventieve manieren om rioolwater zo schoon mogelijk te krijgen. Steeds meer ziekenhuizen zuiveren hun eigen afvalwater en artsen zorgen ervoor dat ze hun patiënten niet te veel medicijnen meegeven.