Dorpsplein Exloo: Bal ligt nu bij gemeente

Met een ferme handdruk overhandigt dorpsraadvoorzitter Wil Luchjenbroers de uitgewerkte tekeningen van het nieuwe dorpsplein van Exloo aan wethouder Niek Wind.

De bal ligt daarmee bij de gemeente. Zij beoordelen of de nieuwe opzet voor het terrein van het in 2017 afgebrande Bebinghehoes door de beugel kan.

Woensdagavond, tijdens een vergadering van de dorpsraad in het Exloër dorpshuis, presenteerde Luchjenbroers het uiteindelijke resultaat van bijna twee jaar plannen maken. De blikvanger van het nieuwe dorpsplein is een multifunctionele ruimte van tien meter breed en veertig meter lang langs de zuidrand. Het is de bedoeling dat het gebouw de uitstraling krijgt van een hallenhuis, een Saksisch boerderijtype.

Streekwinkeltjes, cultuur en horeca

In november werd dat idee voor het eerst gepresenteerd, maar volgens Luchjenbroers ligt de indeling nu ook vast. Aan de oostzijde is ruimte voor drie tot vijf streekwinkeltjes. Een wijnhandel heeft al belangstelling getoond voor een van de ruimtes, liet ze weten. Aan de westkant komt horeca, waarvoor ook al een uitbater is gevonden. Het middenstuk is bestemd voor culturele activiteiten. Dankzij verschuifbare wanden in het gebouw kan de oppervlakte voor elke gelegenheid worden op- of afgeschaald.

Het dorpsplein zelf wordt aan de westkant geflankeerd door een plantsoen. Aan de oostkant gaat het plein via een shared space en nieuwe bestrating over in de Zuiderhoofdstraat. Verder moet er nog een natuurspeelplaats en een bron met ‘oerwater’ komen. Grootste vraagteken blijft vooralsnog de toekomst van het braakliggende terrein van het gesloopte modehuis Smeman aan de noordkant. Daar moet nog een invulling voor gezocht worden.

Geen kwaad woord

De grote vraag van Luchjenbroers was of bewoners zich konden vinden in de plannen tot dusver. Er viel geen onvertogen woord, wel werden er enkele op- en aanmerkingen gemaakt. Een enkele inwoner aan de Hofakkersweg vroeg zich af of de aanleg van het plantsoen versneld kan beginnen. De treurige leegte van het terrein wordt daarmee een stuk opgevrolijkt. Ook werd gevraagd of het hallenhuis een stukje richting het noorden kon opschuiven. Het zou helpen het plein een stukje intiemer te maken. Opmerkingen die allemaal naar de gemeente en de architect worden doorgesluisd, aldus Luchjenbroers.

Wethouder Niek Wind liet weten zo spoedig mogelijk de reactie van het college terug te koppelen aan de inwoners.