Opnieuw transportbedrijf in Zuidoost-Drenthe failliet

Transportbedrijf Nijland uit Veenoord is door de rechter failliet verklaard. De onderneming was niet langer in staat om aan de financiële verplichtingen te voldoen.

Volgens curator Peter van Rossum uit Emmen heeft de Belastingdienst een verzoek hiertoe bij de rechtbank ingediend. Daarnaast is er nog een tweede schuldeiser. Van Rossum weet nog niet wie dit is. ,,Ik ben nog niet op de hoogte van de hun vordering of de totale schuld van Nijland. Ik verwacht de desbetreffende stukken later deze week te ontvangen.”

De curator heeft al gesproken met de eigenaar om de voorlopige stand van zaken door te nemen. ,,Hij geeft aan dat er sprake was van te weinig werk en sprak over een voortdurende, zware concurrentiestrijd, vooral met buitenlandse vervoerders.” In combinatie met de relatief kleine marges, maakte dat het bedrijf kwetsbaar, aldus Van Rossum. ,,Als een opdrachtgever niet of te laat betaalt en er is sprake van weinig vet op de botten, dan kan het snel mis gaan.”

Vijf medewerkers

Bij Nijland werkten in totaal vijf mensen, die allemaal hun baan verliezen. Zij werden volgens de curator al een tijdje niet meer uitbetaald. ,,In hun geval is er sprake van loongarantie. Het uitbetalen van het salaris wordt daarbij overgenomen door het UWV.” Waarschijnlijk worden volgende week al afspraken gemaakt met de medewerkers over het verdere vervolg. Een doorstart is verder uitgesloten, stelt hij.

Kuma en Rewi

Nijland is het tweede transportbedrijf in de regio dat deze maand kopje onder ging. Vorige week verklaarde de rechtbank Kuma in Nieuw-Amsterdam failliet. Daarbij kwamen ruim 80 man op straat te staan. Ook hier zou de concurrentie het bedrijf parten hebben gespeeld. Vorig jaar mei ging ook Rewi Transport in Emmen op de fles. Bij dat bedrijf waren zestien medewerkers werkzaam.