Eis: 30 maanden cel voor misbruik 15-jarige stiefdochter. Verdachte: 'Ik vind altijd dat je het kind moet geloven'

Een 40-jarige man uit Emmen die ervan verdacht wordt zijn stiefdochter (15) te hebben misbruikt, hoorde dinsdag dertig maanden cel tegen zich eisen. De zaak kwam aan het rollen nadat de tiener een brief schreef aan haar moeder over het misbruik.

In de brief van acht pagina’s stond dat de vriend van haar moeder haar onbehoorlijk had aangeraakt en dat ze niet wist wat ze moest doen omdat ze bang was dat ze weer niet geloofd zou worden. De man zorgde al voor haar sinds ze vier was.

De rechter hield de verdachte de brief voor. ,,Onderaan staat in kleine letters: ‘help’.’’ De moeder vertrok na het lezen van de brief overstuur naar een buurvrouw om advies te vragen. Haar dochter bleef alleen achter in het huis.

‘Ik had het nooit moeten doen’

Vlak daarna kwam de stiefvader thuis van zijn werk als buschauffeur en zou hij zich opnieuw hebben vergrepen aan het meisje. Daarbij betastte hij haar vagina met handen en mond en moest zij zijn geslachtsdeel vasthouden. Even later zei hij dat hij zou stoppen, omdat haar moeder zo thuis zou komen. De verdachte bekende tijdens verhoren en tijdens de zitting dat hij haar heeft betast. ,,Dat had ik nooit moeten doen en toen ik het deed kwam het besef dat het fout was. Daarom ben ik ermee gestopt.’’

Hij ontkent dat hij haar lichaam is binnengedrongen, iets dat hem wel ten laste is gelegd. Uit onderzoek van het NFI blijkt dat er mannelijk dna in het lichaam van het meisje is gevonden. De verdachte zei niet te weten hoe dat kan. Ook zijn advocaat bestreed het binnendringen van het lichaam en stelde dat het dna ook op andere manieren, zoals via wc-papier of het ‘zelf voelen’ van het slachtoffer bij haar terecht kan zijn gekomen. Hij zei niet dat het slachtoffer liegt. ,,Niet alles klopt, maar dit heb ik altijd gezegd: je moet het kind geloven.’’

Eerder de grens over

Het meisje verklaarde zowel in de brief als in de verhoren dat haar stiefvader eerder de grens was overgegaan tijdens een uitje naar het zwembad en ook terwijl ze op de bank lag. ,, Van dat laatste incident maakte ze een filmpje: ,,Zodat ik tenminste bewijs heb als iemand mij niet gelooft.’’ Op dat filmpje is te zien dat haar stiefvader haar bovenbenen en billen masseert. Daarvoor stond de man niet terecht, maar het werd wel meegenomen in de context van de zaak.

Moeder: ‘We zijn in een nachtmerrie beland’

De moeder van het meisje maakte gebruik van haar spreekrecht. ,,De avond mijn dochter mij vertelde over misbruik zijn wij voor mijn gevoel in een nachtmerrie beland. Ik voelde verdriet, afschuw en ongeloof.’’ Met haar dochter gaat het slecht. ,,Ze gaf recent aan niet meer te willen leven. Ik zou graag zien dat de verdachte de volle verantwoordelijkheid neemt en nooit meer in herhaling treedt.’’

De officier van justitie eiste 30 maanden cel want ze vond dat er voldoende bewijs is om uit te gaan van verkrachting. ,,Het dna dat in haar lichaam is gevonden, kan daar op geen andere manier zijn gekomen.’’ Ook stelde ze dat de stiefvader een contactverbod opgelegd moet krijgen, zodat hij tenminste vijf jaar niet met het slachtoffer kan praten.

Uitspraak over twee weken.