FC Emmen houdt punt over aan kelderkraker in Sittard

FC Emmen heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Saai was het allerminst in Limburg, maar beide ploegen kwamen niet tot scoren: 0-0.

FC Emmen startte in dezelfde formatie als afgelopen dinsdag, toen de ploeg van trainer Dick Lukkien op de Oude Meerdijk FC Twente met 2-0 versloeg. Kerim Frei, de huurling die indruk maakte in zijn eerste twee duels voor de Drenten, begon dus opnieuw in de basis.

,,Ze zitten er bovenop, geweldig"

Frei had op het hobbelveld in Sittard, dat vooral op de flanken moeilijk bespeelbaar was, aanzienlijk meer moeite om zijn stempel te drukken. Toch begon FC Emmen sterk, zag analist Jan van Dijk. ,,Ze zitten er bovenop, geweldig. Daardoor hebben ze de bal telkens snel  terug. Maar Emmen moet ook oppassen. Bij balverlies is Fortuna er razendsnel uit.’’

Dat bleek, want de eerste kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Mark Diemers bediende zijn spits Vitalie Damashkan met een scherpe voorzet. De spits tikte de bal net naast de goal van doelman Dennis Telgenkamp.

Hard op de paal

Sergio Peña had duidelijk geen moeite met het slecht bespeelbare veld. De Peruviaanse vedette gaf na 10 minuten een karakteristiek steekballetje, gegeven met de buitenkant van zijn rechtervoet op Lorenzo Burnet. De linksback stond vrij voor keeper Aleei Koselev, maar schoot hard op de paal.

Peña

,,Die Peña is fantastisch’’, zei Jan van Dijk met een goedkeurend knikje. ,,Je ziet maar weinig spelers die vooraf al weten waar ze naartoe willen. De meesten nemen de bal eerst aan en kijken dan pas. Peña heeft altijd een idee en combineert dat met een prachtige techniek. Dat geeft rust, mooi om te zien.’’

Na een sterke openingsfase van de Drenten zag Van Dijk dat de thuisploeg na een minuut of 20 het initiatief overnam. Diemers zette dat overwicht op een haar na om in een openingstreffer. De Fortunees krulde de bal na een halfuur op de kruising, nadat Emmen de bal niet lekker weg kreeg bij een spelhervatting.

Rommelige tweede helft

In een bovenal rommelige tweede helft kreeg Marko Kolar na een dik uur een goede kans op de 1-0. De aanvaller creëerde de kans zelf, door zijn tegenstander Lazaros Rota uit te spelen en de bal richting de verre kruising te krullen. Het schot ging net over het Limburgse doel.

Dat was meteen het laatste wapenfeit van de Kroaat. Lukkien wisselde Kolar voor Anco Jansen, die dit keer een minuut of 20 speeltijd kreeg van zijn trainer.

Invalbeurt Jansen

Ook met Jansen in de ploeg kwam Emmen amper aan voetballen toe. Van Dijk: ,,Fortuna voetbalde voor rust onder de druk uit door de lange bal te spelen en er met snelle aanvallers uit te komen. Voor Emmen is dat met Michael de Leeuw in de spits lastiger. Ze proberen het voetballend, maar dat lukt ze niet.’’

Fortuna was in de slotfase via invaller Bassala Sambou nog het dichtst bij de overwinning, maar na de rode kaart (twee keer geel) voor Branislav Ninaj in blessuretijd werden de Limburgers niet meer gevaarlijk.

Dertiende plek

Hoewel Van Dijk geen doelpunten zag, verveelde de analist zich geen moment in Limburg. ,,Ik heb een vermakelijke wedstrijd gezien. Beide ploegen deden er alles aan om te winnen en probeerden verzorgd voetbal te spelen.’’

Door het gelijkspel houdt Emmen directe concurrent Fortuna op twee punten. De Drenten staan nu dertiende met 26 punten uit 23 wedstrijden.