Deze Emmenaar is de grootste fan van DWDD. Hij zat 31 keer in het publiek

Noem De Wereld Draait Door en de ogen van Koos Heeres beginnen te fonkelen. Gevolgd door een keur aan anekdotes over het tv-programma van Matthijs van Nieuwkerk. De 51-jarige Emmenaar maakte in de afgelopen vijftien jaar 31 uitzendingen mee. Volgende maand staat de laatste in zijn agenda.

Koos, was je woensdag net zo emotioneel als Matthijs, toen hij aankondigde te stoppen met DWDD?

,,Ja, ik werd er wel even stil van. Ik zat op mijn werk en kreeg een pushbericht van de NOS.”

Zag je ‘m aankomen?

,,Ergens wel. Matthijs stopte de laatste seizoenen al in maart in plaats van in mei, dus ik vermoedde al wel dat dit zijn laatste jaar zou worden. Aan de andere kant vind ik de kwaliteit van DWDD nog steeds hoog. Het programma kan nog wel dertig jaar mee. Ontzettend jammer.”

Wanneer viel je als een blok voor DWDD?

,,Ja, nou, ik was geen kijker van het eerste uur, maar keek wel regelmatig en begon DWDD steeds leuker te vinden. Van kinds af aan ben ik gefascineerd door radio en tv: het samenspel tussen camera’s, publiek en gasten. Reuze interessant vind ik dat. Ik was ooit bij de soundmixshow-uitzending met Marco Borsato en bezocht wel eens Het Lagerhuis of Kopspijkers. De eerste keer dat ik een uitzending van DWDD bijwoonde was op 25 oktober 2007. De dag waarop minister Wouter Bos bekendmaakte dat de Nederlandse staat een aantal banken had gekocht en dat nieuws stond die aflevering centraal.”

Toeschouwer bij DWDD, hoe voelt dat na 31 keer?

,,Het is voor mij uitgegroeid tot een gezellig uitje op donderdag- of vrijdagavond. Met de trein naar Amsterdam, naar de Westergasfabriek waarin de tv-studio is gevestigd. Soms bleef ik na DWDD dineren en kon ik ook bij Pauw & Witteman en later Pauw in het publiek zitten. Na verloop van tijd herkenden de gastvrouw en het barpersoneel mij wel. ‘Oh, u weet de weg, ik hoef u niets meer te vertellen.”

Wat is volgens jou de x-factor van DWDD?

,,De formule van nieuws, amusement en muziek, in combinatie met de presentatie van Matthijs. Iedere aflevering was weer even afwisselend. En filmpjes, LuckyTV. Die met Job Cohen en Geert Wilders in de Tweede Kamer - ‘ik dacht het niet, Job’ - vond ik de beste. Persoonlijk was ik niet zo’n fan van de wetenschappelijke onderwerpen. Dat had ik weinig affiniteit mee.”

Zou DWDD ook zonder Matthijs een succes zijn geworden?

,,In het begin waren er ook andere presentatoren, zoals Francisco van Jole en Joost Karhof, maar Matthijs heeft de show wel naar zich toegetrokken. Hij creëerde een eigen sfeer met zijn manier van presenteren, die erg onderscheidend is ten opzichte van anderen.”

Matthijs zelf heb je natuurlijk ook gesproken?

,,Ja, maar hij kent mij na 31 uitzendingen niet persoonlijk of zo. Acht jaar terug mocht ik voorafgaand aan een aflevering op zijn stoel plaatsnemen en de autocue oplezen. Die tekst ging heel snel, maar ik kreeg wel een daverend applaus van het publiek én van hem!”

De laatste keer DWDD voor jou, wanneer gaat dat gebeuren?

,,Vrijdag 6 maart. Ik kocht afgelopen dinsdag mijn kaartje, de dag voordat Matthijs zijn afscheid aankondigde. Dat was puur toeval. Stiekem hoop ik bij de laatste uitzending op 27 maart te kunnen zijn. Dat is mijn grootste wens.“

Wat is jouw meest bijzondere DWDD-herinnering?

,,Ik was bij de uitzending met het laatste tv-interview met Mies Bouwman, in oktober 2016. Maar ook het interview met Saskia Noort en Connie Palmen staat mij nog goed bij. Ze vlogen elkaar in de haren. Palmen deed heel arrogant en zei dat Noort geen literatuur schreef. Een historisch interview vond ik dat. Bijzondere televisie.”

Wat wens je Matthijs toe?

,,Ik hoop dat hij nog jarenlang goede programma’s blijft maken, in de lijn van DWDD. Dat hij bij de publieke omroep is gebleven, is goed. Anders was hem hetzelfde overkomen als Twan Huys bij de commerciëlen. Daar past Matthijs niet. Hij is echt een VARA man. Een zaterdagavondshow zou voor hem geknipt zijn. Als hij maar niet gaat rentenieren.”