Ook bibliotheek in centrum Nieuw-Amsterdam wacht de sloopkogel

Niet alleen dorpshuis De Schalm in Nieuw-Amsterdam gaat binnen afzienbare tijd tegen de vlakte, ook het huidige pand van de plaatselijke bibliotheek wordt gesloopt.

Dit blijkt uit een voorstel van het Emmer college van burgemeester en wethouders. De gebruikers van De Schalm en de bibliotheek gaan verhuizen naar woonzorgcentrum Oldersheem, dat pal achter het winkelgebied van Nieuw-Amsterdam ligt. In dit gebouw is ruimte over. Over deze switch wordt al jarenlang gepraat. Oldersheem dient hiervoor nog wel te worden verbouwd.

Dat dorpshuis De Schalm plat zou gaan, was al tijden zonneklaar. Het pand aan de Ringlaan kampt met veel achterstallig onderhoud en bovendien ligt het gebouw in een kuil. Bij stortbuien liep het regenwater al meermaals onder de deuren door naar binnen. Begin deze week meldde wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) dat er hoogstwaarschijnlijk iets anders op deze plek wordt gebouwd. Wat precies, dat is onduidelijk.

In het voorstel aan de gemeenteraad schenkt het college van burgemeester en wethouders nu ook klare wijn met betrekking tot het pand van de bibliotheek. Dit in de jaren zeventig gebouwde pand bij het Marktplein heeft ook zijn beste tijd gehad en bovendien ligt het onderkomen op een strategisch gezien interessante plek. De gemeente neemt het gebouw over en laat het slopen. Dit laatste gebeurt om verdere verpaupering te voorkomen. Wat er op deze locatie daarna gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.