Journalist Eric Smit trekt de ene beerput na de andere open in het Kenniscafé Emmen

Emmen - Voor een uitverkochte zaal van het Kenniscafé Emmen trok Eric Smit, hoofdredacteur van het onderzoekscollectief Follow the Money, woensdagavond de ene beerput na de andere open. Hij liet zien hoe sommige zakenlieden en politici zichzelf verrijken, verblind door roem, en gedreven door ijdelheid en hebzucht.

De gehanteerde methodes vallen vaak nog net binnen de wet, maar wie door de schijnconstructies heen prikt, ziet immoreel gedrag. De spannende voorbeelden zijn legio. De internetbubbel veroorzaakt door de beursgang van World Online van Nina Brink. De schimmige overname van een uitvaartvereniging door Henry Keizer, toentertijd voorzitter van de VVD en inmiddels overleden. ,,Over de doden niet dan goeds, maar dat geldt niet voor Henry Keizer”, aldus Smit.

Shell-papers

Momenteel werkt Follow the Money samen met Platform Authentieke Journalistiek aan de Shell-papers, die de verstrengeling tussen de overheid en de multinational bloot moeten leggen, een dossier dat ook Noord-Nederland raakt. ,,Gaat dan werkelijk alles mis in Nederland", vraagt de voorzitter van het Kenniscafé zich aan het einde van de lezing hardop af. Smit stelt zijn gehoor gerust. Heel veel dingen gaan goed, maar het is nu eenmaal de rol van de onafhankelijke journalistiek om misstanden bloot te leggen. De journalist krijgt een warm applaus en een compliment uit onverwachte hoek. Een bankier van de Rabobank voegt hem toe: ,,Ik heb genoten."