Projecten om in het voorjaar aan te pakken

Aangeboden door: Hovenier-Weetjes.nl

Het hele jaar door zijn er talloze klusjes die rondom het huis moeten gebeuren. In de lente is dat niet anders. De temperaturen beginnen langzaam te stijgen, je gaat weer wat meer naar buiten en je planten hebben wat extra aandacht nodig. Houd jouw tuin in optimale conditie door deze klusjes uit te voeren in het voorjaar.

Groene aanslag verwijderen

Heb je bij het maken van een tuinontwerp gekozen voor een stijlvolle houten vlonder, of is je tuin voorzien van een mooie houten schutting? Dan moet je dit hout regelmatig schoonmaken en onderhouden. Dit doe je het beste met behulp van groene zeep, aangezien dit schoonmaakmiddel enzymen bevat die de aanslag wegvreten. Laat je een schutting plaatsen en wil je zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan onderhoud? Kies er dan voor om het hout meteen te beschermen met een speciale laklaag tegen groene aanslag.

Knap het gazon op

Tijdens de winter vormt mos zich op je gazon, waardoor delen van het gras afsterven. Je brengt je gazon weer in optimale conditie door het te verticuteren. Hierbij verwijder je het opgehoopte mos, waardoor er weer licht en frisse lucht bij het gras kunnen komen. Vervolgens is het belangrijk om hier en daar gaatjes in het gazon te prikken. Op deze manier ontsnapt overtollig vocht uit je gazon. Strooi vervolgens wat nieuwe zaadjes op plekken waar het gras dun is geworden.

Onderhoud de vijver

In het voorjaar komen de zuurstofplanten in je vijver weer helemaal tot leven. Ze moeten goed groeien, zodat ze de vorming van zweefalgen voorkomen. Zorg ervoor dat de waterhardheid helemaal in orde is en snoei oude zuurstofplanten goed bij. Soms is het verstandig om oude planten te verwijderen en om enkele nieuwe scheutjes in het water te leggen. Zo houd je de kwaliteit van het water optimaal.

Verwijder onkruid

Dit is de tijd van het jaar waarin je bloemen en planten optimaal moeten kunnen groeien. Daarom is het zo belangrijk om onkruid te verwijderen. Dit onkruid belemmert de groei van nieuwe wortels en scheutjes, waardoor je planten onvoldoende groeien. Begin het voorjaar dus goed en verwijder al het onkruid in je tuin. Probeer geen centimeter over te slaan, zodat jouw tuin een goede start heeft. Wil je dit klusje net wat makkelijker maken? Gebruik dan een schoffel om het onkruid eerst los te maken.