Creëer de tuin van de toekomst

Aangeboden door: Hovenier-Weetjes.nl

Is jouw tuin al helemaal voorbereid op alles wat de toekomst in petto heeft? Het lijkt misschien alsof je achtertuin een tijdloos onderdeel van je woning is, maar niets is minder waar. Er zijn allerlei manieren waarop jij een moderne, toekomstbestendige tuin ontwerpt.

Minder tegels

Het ziet er natuurlijk prachtig uit wanneer je een deel van je tuin laat bestraten, maar het is belangrijk om een groot deel van je tuin tegelvrij te laten. Door klimaatveranderingen zijn grote hoosbuien geen uitzondering meer. Al dat hemelwater dat naar beneden valt moet wel ergens naartoe kunnen. Om wateroverlast te voorkomen is het dus belangrijk dat er genoeg open grond in je tuin is. Let hier dus goed op bij het maken van je tuinontwerp, want het kan je in de toekomst zelfs een tegeltaks besparen.

Tuinverlichting op zonne-energie

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te installeren. Dat is goed voor het milieu en betekent dat zij aanzienlijk minder energiekosten betalen. Het is niet altijd nodig om groot te beginnen. Zo is tuinverlichting op zonne-energie een goede start. Deze lampen zijn voorzien van hun eigen kleine zonnepaneeltjes en wekken op die manier hun eigen energie op. Dankzij een sensor springen ze bovendien automatisch aan wanneer het donker wordt. Zo betaal je geen energiekosten en is jouw tuin altijd mooi verlicht.

Laat de natuur zijn gang gaan

Heb je last van insecten in je tuin, groeit er onkruid of zie je regelmatig groene aanslag op je tegels? Dan heb je misschien de neiging om de gifspuit erbij te pakken. Dat is zonde, want hiermee verstoor je het natuurlijke proces in je tuin. Insecten zorgen ervoor dat je planten genoeg natuurlijke voedingsstoffen krijgen en zijn dus ontzettend belangrijk. Wil je deze natuurlijke processen optimaal benutten? Maak dan je eigen composthoop waar je al je groene afval in kwijt kunt.

Plaats een groen dak

Breng je tuin de hoogte in en kies ervoor om jouw woning van een groen dak te voorzien. Dit is een dak met een combinatie van vetplanten, mos, gras en kruiden. Deze daken werken extra isolerend en zijn goed in het opvangen van regenwater. Je draagt ook nog eens je steentje bij door de luchtkwaliteit in je omgeving te verbeteren. Een groen dak ziet er dus niet alleen erg leuk uit, maar is ook belangrijk voor een duurzame toekomst.