Mobiele stations Enexis geven elektriciteitsnet in Groningen en Drenthe lucht

Met elf zogeheten mobiele middenspanningstations wil Enexis de grootste knelpunten op het elektriciteitsnet in Groningen en Drenthe oplossen.

Enexis maakte dinsdagmiddag bekend dat er elf mobiele stations komen in Overijssel, Groningen en Drenthe. Genoeg om 400.000 huishoudens te voorzien van duurzame energie. Het vergt een investering van 43 miljoen.

Dankzij de stations komt er een vermogen vrij van een gigawatt. De knelpunten ontstaan door de forse groei van zonneparken en windparken in vooral plattelandsgebieden. Daardoor wordt meer stroom opgewekt dan het net aankan.

Het probleem ontstaat vooral door de zonneparken die vaak in vrij korte tijd zijn aangelegd en veel stroom produceren. Vorig jaar al maakte minister Wiebes (Economische Zaken) bekend dat bedrijven gebruik mogen maken van reservecapaciteit om de problemen op te vangen. Deze reservecapaciteit wordt ook wel de vluchtstrook van het elektriciteitsnet genoemd.

Kansen voor zonnepark Nieuw-Buinen

In Groningen en Drenthe worden veel zonne- en windparken aangelegd. De regio behoort dan ook tot de zogeheten congestiegebied.Dat raakte bijvoorbeeld voetbalclub Nieuw-Buinen die een zonnepark wil aanleggen van 250 panelen. Vanwege de filevorming op het net, kon dan aanvankelijk niet. In oktober kreeg de club een ontheffing en Enexis gaat nog beslissen of ze gebruik mag maken van de 'vluchtstrook'.

In oktober vorig jaar kondigde Tennet aan dat er 215 miljoen wordt geïnvesteerd in de extra aansluitcapaciteit voor zonne- en windparken in het Noorden. Dankzij de stations van Enexis komt er capaciteit beschikbaar waarmee duurzaam opgewekte stroom door kan naar de 'vluchtstrook'. Volgens directeur Han Slootweg van Enexis kan met de mobiele stations ongeveer de helft van de wachtlijst in het Noorden oplossen.

Voordeel van de mobiele stations is dat ze snel geplaatst kunnen worden. De bouw van een permanent middenstation vergt ongeveer twee jaar. De mobiele stations staan er binnen een jaar. 

Deel van de oplossing

De mobiele stations zijn volgens Slootweg een deel van de oplossing. Een volgende stap moet volgens hem een serieuze verzwaring van het net zijn. De wachlijst in Groningen en Drentje bedraagt 2500 megawatt. Dan gaat het om projecten voor duurzame energie die nu niet worden gerealiseerd.