Verdachte van bedreiging begeleider Novo Emmen moet eerst onderzocht worden

Een man die ervan wordt verdacht dat hij een begeleider en een beveiliger bij de Novo in Emmen en Assen heeft bedreigd en gestalkt, moet eerst onderzocht worden voor de strafzaak verder kan gaan.

De verdachte die van Somalische afkomst is en werd bijgestaan door een tolk, gaf tijdens de rechtszaak dinsdag onduidelijke antwoorden op de vragen van de rechter.

‘Ik ga je vinger breken’

Hij wordt verdacht van bedreiging en stalking van een begeleider en een beveiliger bij de Novo waar hij eerder woonde. Nadat hij daar tijdelijk niet meer welkom was vanwege wangedrag, bleef hij de begeleider bellen en bedreigen met zinnen als ‘Ik ga je vinger breken’, ‘Ik ga je pakken’ en ‘Ik ga je verkrachten net als in de meiden van Holland.’ Ook in gesprek met de politie zou hij gedreigd hebben de begeleider op te zoeken.

Op de vraag aan de verdachte of hij nog weet dat hij gebeld heeft, kwam hij meermaals met een uitgebreid verhaal over dat hij mishandeld zou zijn door de begeleider en dat hij anders behandeld wordt omdat hij uit Afrika komt.

Drie opties

De officier van justitie stelde dat er drie opties waren: observatie in het Pieter Baan Centrum of andere instelling waarbij wordt gekeken naar problematiek en achtergrond van de verdachte, vrijlating onder voorwaarden of afstraffing. De officier had er geen vertrouwen in dat de eerste twee opties iets op zouden leveren, en stelde afstraffing voor.

Advocaat: Voorarrest langer dan mogelijke straf

Ook de advocaat van de verdachte stuurde aan op het afronden van de zaak, omdat de verdachte al drie maanden in voorarrest zit en het traject van onderzoek nog zeker maanden in beslag zou nemen. ,,En dan zit hij langer vast dan de straf die hij zou hebben gekregen als hij werd veroordeeld.’’

De rechters waren het er niet mee eens en besloten dat de verdachte eerst onderzocht moet worden voor de strafzaak verder kan gaan en hielden de zaak voor onbepaalde tijd aan.