Borger gaat aan de haal met 34ste SIVO-festival

Niet Odoorn, maar Borger wordt het nieuwe decor voor het 34ste SIVO-festival. Van vrijdag 31 juli tot en met zondag 2 augustus vertonen dansgroepen uit alle hoeken van de wereld hun kunsten op het sportveld van het Esdalcollege in hartje Borger.

Burgemeester Jan Seton is in zijn nopjes dat een oude traditie in zijn gemeente in ere wordt hersteld, compleet met ontvangst van de deelnemers in de raadszaal van het gemeentehuis en haringhappen van de deelnemers. ,,SIVO is terug van nooit echt weggeweest. Het zit in het dna van deze gemeente.”

Orvelte top qua bezoekers, flop qua inzet vrijwilligers

Het folkloristisch dansfestival kende een lange traditie in Odoorn. Na 32 jaar echter werd wegens een gebrek aan geld en vrijwilligers de stekker er uit getrokken. Vorig jaar werd het festival nieuw leven ingeblazen in Orvelte. ,,Succesvol qua bezoekersaantal en financieel. We hebben weer een spaarpotje kunnen opbouwen”, aldus Sjoerd Looijenga van het SIVO-bestuur. De keerzijde van de medaille was echter een schrijnend gebrek aan vrijwilligers en faciliteiten als kleedruimte en internetbereik in het dorp. Noodgedwongen klopte de SIVO-organisatie voor vrijwilligers bij het azc in Ter Apel aan. Dagelijks staken zo’n 50 statushouders in Orvelte de handen uit de mouwen.

Waarom Borger en niet Odoorn?

Vraag rijst: waarom kiest SIVO nu voor Borger in plaats van een terugkeer op het oude nest in Odoorn? Looijenga: ,,In Odoorn was sprake van een soort SIVO-moeheid. Dat vertaalde zich in een gebrek aan vrijwilligers en gastgezinnen. In Borger denken wij op het Esdalcollege een ideale locatie te hebben gevonden. We kunnen van het schoolgebouw gebruik maken als kleedruimte, kantoor en berging van materialen.”

Fiets blijft centraal staan

Was Orvelte tussenstation van de Fiets4Daagse, in Borger staat de fiets opnieuw centraal. Zij het nu om het predicaat duurzaamheid te versterken. ,,De fiets neemt opnieuw een belangrijke plek in, maar nu als middel om bij het festival te komen. Bezoekers die op fiets komen, krijgen korting op een kaartje met daarbij reductie voor andere attracties als het Hunebedcentrum en pretpark Drouwenerzand.” Door onder meer gebruik van zo weinig mogelijk plastic wil de organisatie een voorbeeldfunctie uitstralen naar onder meer de buitenlandse deelnemers. Als het SIVO-festival in Borger 5000 bezoekers trekt, speelt de organisatie quitte.

Keus te over voor impresario Geert Nijhof. Meer dan 70 aanmeldingen van groepen heeft hij al binnen. Dat is te danken aan de reputatie die SIVO wereldwijd heeft opgebouwd in combinatie met de datum. Groepen die een langere tour door Europa maken koppelen de eerste week van augustus automatisch met het SIVO-festival.” Nijhof kiest uit het aanbod 7 buitenlandse groepen en 1 Nederlands gezelschap. ,,Liefst een studentengroep die bezig is met internationale dans.”