Vizier op hardrijders in Emmen: mogelijk flitsapparatuur in tunnel

De politie en de gemeente Emmen gaan dit jaar extra inzetten op verkeersveiligheid. De tunnel in het Emmer centrum is in beeld voor het plaatsen van flitsapparatuur.

Dit maakte burgemeester Eric van Oosterhout donderdagochtend bekend bij de presentatie van het veiligheidsplan Emmen 2020. ,,Er gebeuren te veel ongelukken, vaak door te hard en roekeloos rijden’’, aldus Van Oosterhout. De politie heeft aangegeven extra te gaan controleren en met de dorps- en wijkverenigingen wil de gemeente kijken welke maatregelen er op zogeheten hotspots genomen kunnen worden.

Smileys en flitsapparatuur

Een van de opties is het plaatsen van zogeheten smileys. Dit zijn borden waarop verkeersdeelnemers kunnen zien hoe hard zij rijden en of zij ook in overtreding zijn. De ervaring leert dat de inzet van dit soort apparatuur de snelheid van veel verkeersdeelnemers dempt.

In het uiterste geval is volgens Van Oosterhout ook plaatsing van flitsapparatuur een optie. De Hondsrugtunnel is daarvoor nu al in beeld. In deze tunnel door het Emmer centrum lappen veel automobilisten en motorrijders de snelheidsregels aan hun laars.

Kindermishandeling, huiselijk geweld en cybercrime

In het veiligheidsplan Emmen zetten de gemeente en de politie samen hun prioriteiten voor het komende jaar op een rijtje. Op extra aandacht voor verkeersveiligheid na staan er dezelfde zaken op als vorig jaar. Het gaat dan om onder meer het terugdringen van huiselijk geweld, kindermishandeling, overlast en georganiseerde criminaliteit (waaronder cybercrime). Ook veilig uitgaan en de veiligheid op grootschalige evenementen zijn aandachtspunten.

Volgens Van Oosterhout behoort Emmen nog altijd tot de meeste veilige grote gemeenten. De criminaliteitscijfers dalen op bijna alle terreinen, uitgezonderd winkeldiefstal en vandalisme. Ook is er een toename te zien in fraude en oplichting op internet. ,,Veel mensen zijn bang dat in hun huis wordt ingebroken. Als je dat overkomt, is dat ook heel naar en ingrijpend. Maar de kans dat je het slachtoffer wordt van diefstal via internet, is vele malen groter. En ook dan kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn.’’

‘Contacten met horeca zijn goed. En de lijntjes zijn kort’

Concrete cijfers over 2019 kon de Emmer burgemeester donderdag nog niet geven, maar duidelijk is volgens hem wel dat het aantal incidenten bij en in de horeca niet is gestegen. Van Oosterhout: ,,De contacten met de horecabedrijven zijn goed en de lijntjes zijn kort. Ook zij willen geen trammelant of comazuipers in of bij hun zaak en daar zetten zij zich dus ook voor in.’’

Dat de horecabedrijven vorig jaar zelf hebben besloten om de verkoop van lachgas te staken, toont volgens Van Oosterhout eveneens aan dat de Emmer horeca zich bewust is van haar eigen verantwoordelijkheid.

(Later meer)