Ex-Jehova en misbruikslachtoffer Frank Huiting (41) uit Groningen: conclusie onderzoeksrapport shockerend

Ex-Jehova Frank Huiting (41) uit Groningen noemt de conclusie van het onderzoek naar seksueel misbruik bij de Jehova’s Getuigen shockerend. ,,De omvang is nog veel groter dan wij hadden gedacht”, reageert hij.

Huiting is bestuurslid van Stichting Reclaimed Voices die opkomt voor misbruikslachtoffers binnen de gemeenschap van Jehova’s Getuigen. Hij werd als kind zelf slachtoffer van misbruik door een ander Jehova-lid. Toen hij wat ouder was, maakte hij daar bij de leiding van de gemeenschap in het landelijk hoofdkantoor van Jehova’s Getuigen in Emmen melding van. Maar er werd niets ondernomen. Met lotgenoten vecht Huiting nu al een paar jaar om het misbruikprobleem binnen de gesloten gemeenschap aan te pakken.

Slachtoffers hebben het volgens hem als traumatiserend ervaren dat ze niet serieus worden genomen en dat hen is afgeraden om aangifte te doen.

‘Hoop dat er eindelijk iets gaat veranderen

Volgens Huiting worden niet de slachtoffers, maar de misbruikers beschermd. ,,Ouderlingen die kinderen seksueel misbruikten, kunnen soms gewoon in functie blijven. Het risico dat ze nieuwe slachtoffers maken is daardoor heel groot.” Huiting hoopt dat op basis van de conclusie van het onderzoeksrapport eindelijk iets gaat veranderen. ,,We kennen alleen nog enkele conclusies en aanbevelingen. Het rapport is nog niet openbaar. Maar de conclusie zijn geheel in lijn met wat wij altijd hebben gezegd.”

Door de onderzoekers van de universiteit van Utrecht wordt gesteld dat de Jehova’s een ernstig probleem hebben wat betreft seksueel misbruik. Ze melden beschuldigingen daarover niet (of met tegenzin) aan de politie en hebben ‘een verscherpt staatsonderzoek’ nodig omdat zij een ‘gesloten gemeenschap’ zijn. Dat blijkt uit de dagvaarding van het kort geding dat de Jehova’s aanspanden tegen de publicatie van het onderzoek. De kortgedingrechter doet donderdagmiddag om 16.00 uitspraak.

Veel meer meldingen van slachtoffers

Uit de dagvaarding blijkt dat de onderzoekers 751 meldingen kregen. Het staat vast dat ook slachtoffers uit Drenthe, Groningen en Friesland zich hebben gemeld. ,,Veel meer dan de 300 meldingen die wij bij onze stichting hebben gekregen”, constateert Huiting. ,,Toen wij met dit aantal naar buiten kwamen, zei de Jehova-leiding in Emmen dat er sprake is van een hetze. Het aantal misbruikslachtoffers was volgens hen op een hand te tellen. Maar dit is echt niet op een hand te tellen.”

De onderzoekers vinden dat er een meldpunt van slachtoffer moet komen. ,,Ik denk dat een meldpunt een goed middel is om misbruik bij religieuze instanties bespreekbaar te maken en aan te pakken. De leiding van Jehova’s Getuigen kan niet meer wegkijken. Ze moeten inzien dat ze een probleem hebben op het gebied van seksueel misbruik en kindveiligheid.”

Minister van Justitie

Als het rapport openbaar is, zal minister Sander Dekker van Justitie reageren met een brief naar de Tweede Kamer. In die brief zal staan of hij de aanbevelingen overneemt en op welke manier een eventueel verscherpt toezicht wordt uitgevoerd. De Jehova-leiding is het totaal niet eens met het rapport. Ze vinden het lasterlijk. Daarom is een kort geding aangespannen om publicatie tegen te gaan. Die zaak is woensdag achter gesloten deuren behandeld. Donderdagmiddag volgt de uitspraak.