Verdubbeling N34: Slenerweg drie maanden dicht, straks met mooie vaart via fly-overs Emmen in en uit

De Slenerweg (Emmen - Noord-Sleen) is vanwege de verdubbeling van de N34 vanaf half april drie maanden lang dicht voor autoverkeer. Fietsers kunnen wel gebruik blijven maken van de weg.

De afsluiting is vanwege de werkzaamheden op dat deel van de N34. Het viaduct over de Slenerweg (Brinkmade) moet uitgebreid worden, net als even verderop het viaduct over de N381 (de Frieslandroute, Emmen-Drachten).

Geen opstoppingen meer

Het meest in het oog springend project is de aanleg van knooppunt Emmen-West (bij Erm), waar de N34 via fly-overs een rechtstreekse aansluiting krijgt op de Rondweg. Het lijkt een beetje zoals aan de zuidkant van Assen, waar de A28 via fly-overs direct aansluit op de N33 (Assen-Veendam).

,,Geen opstoppingen meer bij de huidige rotondes van de Ermerweg, maar met een mooie vaart vanaf de N34 meteen de Rondweg op. En omgekeerd. De doorstroming van het verkeer van en naar Emmen wordt ermee enorm verbeterd’’, zegt Henk Bos, die dit project namens aannemer Van Spijker Infrabouw Bouw begeleidt. ,,Het is een bijzonder project vanwege verschillende wegen die boven elkaar lopen, iets dat niet vaak in deze regio voorkomt.’’

Die ombouw begint medio mei, iets later dan gepland. ,,Door de discussie over stikstof en PFAS moest er nieuw onderzoek worden uitgevoerd, waardoor de gehele planning iets is opgeschoven’’, verklaart Bos.

(Tekst gaat verder na de foto)

Ermerweg

De huidige rotondes bij Emmen-West veroorzaken vooral in de spits vertraging. De Ermerweg heeft straks geen afslag meer naar de N34, maar loopt via het Noordbargerbos rechtstreeks naar Erm. Wanneer de Ermerweg dicht gaat voor N34-verkeer is nog niet bekend.

De provincie gaf woensdag in het Infocentrum Hunebed Highway N34 in Dalen een toelichting op de plannen. Op dit moment wordt het deel tussen Coevorden-Noord en Holsloot aangepakt. Daar is de provincie tot volgend voorjaar zoet mee. Het stuk tussen Holsloot en Emmen-West is al verdubbeld.

De aanpak van Emmen-West tot aan de Frieslandroute begint op 3 februari, met de aanvoer van zand om de nieuwe rijbaan mogelijk te maken. Daarna volgt de verbreding van de twee viaducten. Dit deel wordt ook volgend voorjaar opgeleverd.

N34 zes weekenden dicht

Vanwege alle werkzaamheden tussen Coevorden en de Frieslandroute gaat de N34 dit jaar zes weekenden dicht op verschillende plekken. Ook is er nog een afsluiting tussen Holsloot en Dalen van twee weken. De omleiding is in dat laatste geval te overzien: die loopt via de A37 en is maar enkele kilometers om.