Rechtszaak over seksueel misbruik bij Jehovah's achter gesloten deuren

Het kort geding waarin Jehova’s getuigen willen voorkomen dat donderdag een universitair rapport uitkomt rond seksueel misbruik en aangiftebereidheid, wordt achter gesloten deuren behandeld. Dat heeft de rechter zojuist bepaald.

De Universiteit Utrecht deed hier vorig jaar onderzoek naar in opdracht van het kenniscentrum van het ministerie van Justitie (WODC), dat de resultaten morgen presenteert.

De advocaten van de Getuigen willen dat de zaak besloten gevoerd wordt, omdat een openbare behandeling er voor zorgt dat de uitkomsten al op straat liggen. De rechter ging daarin mee. Ex-getuigen die bij de zaak aanwezig zijn, reageren teleurgesteld op het besluit.  Een van de bezoekers, een jonge vrouw, barstte in tranen uit.

,,Ik ben het hier echt niet mee eens", zegt Marianne de Voogd (56), in haar tienerjaren slachtoffer van misbruik. ,,Ben best wel geschokt. Ik wil juist zou moeten zien hoe de kerk te werk gaat, ook in deze rechtszaak.

Onjuist

Achter de gesloten deuren van de rechtszaal komt nu de vraag aan de orde of de rechter de publicatie van het rapport moet tegenhouden. Het onderzoek is volgens de Jehovah's wetenschappelijk en feitelijk onjuist, en lasterlijk en zeer beledigend bovendien. Volgens hen zal publicatie zorgen voor onherstelbare schade voor alle jehova’s getuigen in Nederland, én is er sprake van discriminatie op basis van godsdienst.