Onderwijs volgende week in actie: meer dan vijfduizendend stakende leraren verwacht in centrum Groningen

Het centrum van Groningen is volgende week donderdag het toneel van een nieuwe actiedag van mogelijk meer dan vijfduizend stakende leraren. Verreweg de meesten komen uit het basisonderwijs.

De basisschooldocenten krijgen er deze maand 4,5 procent meer loon bij. Volgende maand volgt een eenmalig extraatje van enkele honderden euro’s. Het is ze niet genoeg, gezien de bereidheid voor actie. De teller van scholen uit Drenthe en Groningen die op donderdag 30 en vrijdag 31 januari meedoen en deze dagen dicht zijn staat op rond de 170. Er kunnen nog meer bij komen. Voor de ouders van de leerlingen van deze scholen betekent dit opnieuw twee dagen opvang regelen.

Landelijk hebben bijna 2700 scholen aangeven mee te doen aan de actiedagen van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Het zwaartepunt van de acties ligt op volgende week donderdag, met manifestaties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Zutphen en - voor docenten uit Friesland, Groningen en Drenthe - in de stad Groningen.

Geen blijvende verbetering

De Noordelijke AOb rekent in Groningen op een opkomst van tussen de 5000 en 7000 docenten, gebaseerd op de opkomst van vergelijkbare stakingsdagen de afgelopen jaren. De laatste was in november vorig jaar, in Leeuwarden. Vlak voor deze actiedag maakte minister Slob al 460 miljoen euro vrij voor betere beloningen in de sector. En vorige maand kwamen bonden met de overheid een nieuwe cao overeen met als belangrijkste verbetering de loonstijging van 4,5 procent.

Het geld is genoeg voor wat extraatjes en een cao tot november. ,,Het geld is eenmalig. Het is niet genoeg om de salarissen blijvend te verhogen”, zegt Hayo Bolken, rayonbestuurder Noord-Nederland van de AOb. Er is wat de onderwijsbond betreft structureel extra geld nodig om de werkdruk in het primair onderwijs te verlagen en de loonkloof met het voortgezet onderwijs te dichten.

Vierdaagse schoolweek

De personeelstekorten in het basisonderwijs in Noord-Nederland zijn lang niet zo nijpend als in de Randstad, maar toch is de krapte ook hier voelbaar. ,,Er is absoluut druk op de roosters op de basisscholen”, zegt Bolken. In het speciaal onderwijs is in het Noorden de pijn het grootst. Koepelorganisatie RENN4 waarschuwde vorig jaar al voor een vierdaagse schoolweek.

Volgende week donderdag is de Vismarkt in Groningen het epicentrum van de Noordelijke acties. Vanaf dit plein vertrekt de stoet rond 10.30 uur voor een stille tocht door het centrum, waarna een uur later het podiumprogramma begint. Sprekers zijn onder anderen AOb-voorzitter Eugenie Stolk en Jouke de Vries, topman van de Rijksuniversiteit Groningen. En er wordt een protestlied gezongen, geschreven door vakbondsbestuurder en zangeres Marieke Homan. Op de vrijdag moeten de acties zich concentreren rond de scholen.