Bouw windmolens Weijerswold begint in juli

De bouw van de vier windmolens tussen Coevorden en Schoonebeek start komende juli. Dat melden initiatiefnemers Pure Energie en Windunie.

De vier turbines zijn van fabrikant Vestas. De ashoogte van deze windmolens - type V136 - wordt 113,5 meter en de rotordiameter wordt 136 meter. De tiphoogte - het bovenste puntje van de wiek als deze recht overeind staat - wordt 181,5 meter.

Daarmee voldoen ze aan de verleende vergunning; die stelt dat de turbines een ashoogte mogen hebben tussen de 99 en 122 meter en een rotordiameter van minimaal 115 en maximaal 136 meter.

De vier windmolens wekken samen naar verwachting 40 miljoen tot 50 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar op. Dat is evenveel als ruim 13.000 tot ruim 16.000 huishoudens verbruiken (bij 3000 kWh per huishouden).

De afstand van de turbines tot aan de Europaweg tussen Coevorden en Schooonebeek (N836) is ongeveer een kilometer.

Na bouwen volgt testfase

Aan de start van de bouw in juli gaat een periode van voorbereiding vooraf, waarin tussen februari en juni de toegangswegen en kraanopstelplaatsen voor de bouw van de windmolens worden aangelegd, de funderingen worden geheid en het beton voor de molens wordt gestort.

Aansluitend begint - volgens de huidige planning - de bouw in juli. Volgens adviseur Matthijs Oppenhuizen van Pure Energie duurt de bouw enkele maanden. ,,Tenminste, als het weer meezit en de wind niet te hard waait. Na de bouw worden de turbines getest en daarna kunnen ze officieel in gebruik worden genomen. Naar verwachting tegen het einde van dit jaar.”

Netbeheerder Enexis zorgt ervoor dat de windmolens worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Route

De route die beide types bouwverkeer volgen, gaat niet door de kern Weijerswold. Tot aan Weijerswold rijden de vrachtwagens over de provinciale wegen N34, N382 en N863. Ter hoogte van Weijerswold wordt een speciale afrit gemaakt vanaf de N863/Europaweg. De vrachtwagens rijden dan vanaf de provinciale weg rechtstreeks de interne wegen van het windpark op en rijden dan dus niet meer op de openbare weg. Het bouwverkeer zal hierdoor om Weijerswold heen rijden en niet er doorheen.