Alwin Heijting wint Udikloop

Klijndijk - Alwin Heijting uit Erm heeft zaterdag gemakkelijk de 10 kilometer van de Udikloop in Klijndijk gewonnen. Hij legde deze afstand af in 34.47 minuten.

Op de streep had Heijting een voorsprong van bijna twee minuten op Henri Harmsen uit Drachten. Bert-Jan Wever uit Onstwedde werd derde. Hij verloor 4.26 minuten op de winnaar.

Eline Glas uit Erm had voor de 10 kilometer 38 minuten en 30 seconden nodig. Lisanne Langerijs uit Schoninghsdorf volgde op 2.58 minuten, het brons was voor de Groningse Christien Koning. Zij was 4.21 seconden langzamer dan de winnares.

De 4 mijl (6,4 kilometer) werd bij de mannen gewonnen door Thomas van der Wal uit Klazienaveen. Naomi Arends uit Emmen was de snelste vrouw.

 

 

UDIKLOOP  IN  KLIJNDIJK  GROOT  SUCCES

Ieder jaar op de derde zaterdag in de maand januari wordt de Udikloop gehouden.

Zaterdag 18 januari 2020 was dit al weer de 29e editie. Een wedstrijdloop over 10 km en een recreatieve loop van 4 mijl, allebei met geldprijzen voor de beste 3 per categorie.

En evenals vorig jaar deden de canicrossers, baasje met 1 of 2 hond(en), mee. Zij konden kiezen uit beide afstanden.

De deelnemers aan de 10 km en de 4  Engelse Mijl gingen tegelijk van start. Het startschot werd gegeven door wethouder mevrouw Nienke Houwing en de lopers gingen richting het Valtherbos, waar een schitterend parcours wachtte met brede en smalle bospaden.  Al snel na de start liep de uiteindelijke winnaar van de 10 km, Alwin Heyting uit Erm, alleen aan de kop van de wedstrijd, gevolgd door de nummer 2 en de eerste vrouw  (Eline Glas uit Erm) op de 10 km, die het tempo  goed vasthield. Achter de nummer 4 op de 10 km liep de eerste man (Thomas v.d. Wal uit Klazienaveen) op de 4 mijl, eveneens onbedreigd aan kop. Hij liep in een strak tempo, met onderweg nog een hagelbuitje, naar de finish op het veld bij “Oes Hokkie”. Nadat hij was gefinisht in 24:21 min. ging direct de canicross op beide afstanden van start. De honden hadden er zin in! Op het “schelpenpad” werden bij de koplopers snelheden gemeten van 20 km/uur! Later zakte  dat tempo wat terug, maar er werd hard gelopen. De hinder/overlast bij het twee richtingen verkeer met honden en lopers (richting finish) op weg naar de eerste splitsing in het parcours (achterkant camping) viel erg mee. De uiteindelijke winnaar op de 10 km canicross  ( Arend van Wijk uit Hattem) maakte halverwege de afstand even gebruik van de geplaatste waterbak op het 5 km punt om zijn hond wat te laten drinken. Niet te lang echter, want al snel was het oude tempo weer gevonden! Het ging in een mooi constant tempo richting de finish en hij eindigde in een tijd van 40:06 min.

Voorafgaand aan dit evenement waren er 2 jeugdlopen: de puppyrun (400 meter) voor de allerjongsten (6 kinderen) en de jeugdloop van 1 mijl voor de (21 in totaal) jongens/meisjes t/m 12 jaar.

Nr. 1 bij de meisjes: Suze van Driel uit Beilen in 6:02 min.

Nr. 1 bij de jongens: Jay Langereis uit Schoningsdorf in 6:13 min.

In totaal kwamen  ongeveer 250 hardlopers  aan de start voor deze loop.

 

De uitslagen:

10 km mannen        :  1.  Alwin Heyting - Erm                        34:47

10 km mannen 40+:   1. Bert-Jan Wever- Stadskanaal        39:13

10 km vrouwen       :  1. Eline Glas - Erm                                38:30                

4 mijl mannen         :  1. Thomas v.d. Wal -  Klazienaveen  24:21

4 mijl vrouwen        :  1. Naomi Arends - Emmen                 26:09

10 km canicross      :  1. Arend van Wijk - Hattem               40:06

4 mijl  canicross      :  1. Jan Knopert - Zwolle                       21:40

Dankzij de sponsoren en alle vrijwilligers kan Stichting Udik terugzien op een goed geslaagd evenement.

Volgend jaar vindt de jubileumeditie (30e keer) plaats op zaterdag 16 januari 2021.