Column Richard Zuiderveld: Wat een pokkezooi

Wil je een blender winnen? Laat je kind dan niet vaccineren!

Anti-vaxxer Eva van Zeeland riep ouders op om de gezondheid van hun baby te riskeren in ruil voor keukenapparatuur. Het Drentse bedrijf Versapers rook de publiciteit en deed enthousiast mee.

Ze werden overspoeld door een tsunami aan kritiek. De verwarde Eva voelde zich aangevallen en plaatste als reactie een ziekelijke foto op Twitter. Ze draagt daarop een bruin jasje met een soort Jodenster, want zij is toch het slachtoffer? Treurig.
Roulette spelen met kinderlevens was lange tijd een hobby van godsdienstgekkies, maar nu hebben hipstervaders en zweefmoeders zich bij hen aangesloten. Volgens hen is vaccineren slecht voor de gezondheid van je kind. Weet je wat echt slecht is voor je kind? Dood gaan.

Bij een daling van de vaccinatiegraad kunnen virussen zich sneller verspreiden. Zo zijn er in Italië en Duitsland al epidemieën geweest. Moeten we wachten op een ramp bij een Nederlandse crèche of school? Anti-vaxxers doen alsof hun neus bloed, maar er is een kans dat onschuldige kinderen straks weer rondlopen met een ziekte als de mazelen. Weten ze hoe besmettelijk dit is? Dat er geen medicijn bestaat? En dat je er hersenontsteking van kunt krijgen? Om over andere ziektes nog maar te zwijgen.  Bij vaccineren is er een heel kleine kans op complicaties, maar de gevolgen van niets doen zijn niet te overzien.

Helaas zullen er toch altijd mensen zijn die hun schouders ophalen. Volgens hen is vaccineren een truc van de boze overheid. Triest, want ze vergeten dat we leven in de Gouden Eeuw van de gezondheidszorg. Nooit eerder hadden mensen het zo goed als nu.
Duizenden jaren lang maaiden ziektes als polio en kinkhoest door gemeenschappen en families. Kindersterfte was aan de orde van de dag. Het romantische idee van de perfecte groene medicatie uit de vrije natuur is totale onzin. Anti-vaxxers zouden eens een rampgebied of ontwikkelingsland moeten bezoeken. Daar is de keuze makkelijk: vaccineren of je leven riskeren.

Komt het omdat we tegenwoordig allemaal een beetje dokter zijn? We lezen vage blogs, bestellen louche medicijnen, negeren inentingen, maken onze kuur niet af en zijn bewust geen donor. Het lijkt het toppunt van welvaart: de geboorte van de Arrogante Internet Egoïst. Kunnen we het leven niet een beetje spannender maken voor deze mensen? Misschien is het tijd voor wat nieuwe regels:
Wil je studeren? Eerst vaccinneren! Je wilt je organen niet doneren? Dan blijf je zelf ook maar creperen.

Soms moet je geven om jezelf of een ander te redden. We streven toch allemaal naar een gezondere toekomst? Niemand wil een stap terug doen in de tijd.
Als onze niet-ingeënte voorouders dit zouden horen draaiden ze zich om in hun graf.