Bram ten Dam (11) uit Sleen hoopt vurig op nieuwe nier

Sleen - Het zijn spannende tijden voor de elfjarige Bram ten Dam uit Sleen. Hij is nierpatiënt, staat op de wachtlijst voor een nieuwe nier en kampt met een buikvliesontsteking. ,,Dat laatste staat los van zijn nierproblemen, maar vervelend is het natuurlijk wel”, zegt vader Olaf ten Dam vanuit het Radboudumc in Nijmegen.

Olaf verwacht dat het met de buikvliesontsteking wel weer goed gaat komen, maar hij hoopt dat Nederlanders hun dierbaren laten weten of zij donor willen zijn. ,,En dat het eventuele taboe wordt doorbroken”, zegt de oud-inwoner van het Overijsselse Hengelo. ,,Ik denk dat de nationale oproep van nierpatiënten die op de wachtlijst staan voor een orgaandonor een duidelijk signaal is. Laten we het samen luchtig houden, want onbekend maakt onbemind.”

Bij Bram begonnen de problemen toen hij krap 1 jaar was. ,,Zijn bloeddruk ging omhoog, maar we konden aanvankelijk niet de vinger op de zere plek leggen”, weet Olaf nog goed. ,,Onderzoek wees uit dat de problemen bij de nieren vandaan komen en dat dit genetisch bepaald is.” Pien - zij is het achtjarige zusje van Bram - is ook nierpatiënt, maar zij kreeg in augustus vorig jaar een nier van een overleden donor. En dat was een heel dubbel gevoel voor Olaf. ,,De vlag mocht uit voor mijn dochter, maar ik gun het mijn zoon net zo zeer. Voor Bram was ik op dat moment verdrietig.”

Kattekwaad

Olaf - hij heeft zijn activiteiten op de boerderij in het buitengebied van Sleen op een laag pitje gezet vanwege de situatie van zijn zoon - vertelt dat het heel goed gaat met Pien. ,,Zij haalt kattekwaad uit en dat is alleen maar gezond, lijkt mij. Wel staat ze onder controle van medici.” Nu Bram dus nog. ,,We staan continu paraat om binnen vier uur vanuit Sleen in Nijmegen te zijn voor de orgaantransplantatie. Het scheelt voor ons dat kinderen bovenaan de wachtlijst staan, maar veel meer dan hopen kunnen we niet doen.”

Bram staat nu twee jaar op de wachtlijst, terwijl Olaf volledig mantelzorger is. ,,Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Zelf ben ik sinds mijn achttiende geregistreerd als donor. Wat zou het jammer zijn als jij donor wilt zijn, maar dat je dit niet besproken hebt met jouw naasten en dus niemand weet van jouw goede bedoelingen. Dat zou echt zonde zijn, óók voor Bram. Mensen, volg je hart.”