Rondetafelgesprek DVHN: burgemeesters van Groningen, Assen, Emmen en Leeuwarden luchten hun hart

Burgemeesters verheffen hun stem in Nederland. Wanneer wordt geroepen om vuurwerkverboden, of wanneer - zoals recent in Drachten - tieners elkaar met messen neersteken. Ze worden steeds meer in de rol van sheriff geduwd. Dat schuurt met hun rol als burgervader.

Wat vinden de burgemeesters van de vier grote gemeenten in Noord-Nederland van de ‘semi-justitiële taken’ die ze vanuit Den Haag krijgen toebedeeld?

,,Ik verwijt het niemand, maar ik constateer wel: tegenover de georganiseerde criminaliteit plaatsen wij een ongeorganiseerde overheid’’, zegt Koen Schuiling, sinds eind september vorig jaar burgemeester in Groningen.

‘Als iemand echt klem zit...’

Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant zetten de burgemeesters van Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden bij elkaar voor een uitgebreid interview. Want terwijl Kamerleden en ministers om het hardst roepen dat ze ‘signalen uit de samenleving’ zo belangrijk vinden, wordt de burgemeester daadwerkelijk door inwoners aan zijn jas getrokken tijdens een wandeling van zijn ambtswoning naar het stadhuis.

,,Als iemand echt klem zit, weten ze je toch vaak te vinden’’, vertelt Marco Out, sinds 2014 burgemeester van Assen. ,,We zijn een soort oliemannetjes.’’

Maar hoe is het met hun eigen veiligheid?

,,Het aantal incidenten waarin we bedreigd worden en nare telefoontjes krijgen… dat lees je niet terug in de media’’, vertelt Eric van Oosterhout, sinds 2017 burgemeester in Emmen.

‘Er is niets mis met de samenwerking in het Noorden’

Sybrand Buma maakt, sinds hij vorig jaar in Leeuwarden de ambtsketen kreeg omgehangen, ook deel uit van de burgemeestersclub van de vier grote noordelijke gemeenten. De onderlinge verhoudingen zijn goed, constateert hij.

,,Ik denk dat de simpele kern is: staan we elkaar naar het leven of snappen we dat als een ander floreert, we er zelf ook beter van worden? En ik merk de afgelopen maanden dat laatste. Er is niets mis met de samenwerking in het Noorden. We moeten af van de gevoeligheid dat als we een dag niet zeggen dat we samenwerken, dat we dan helemaal niet samenwerken.’’

Volledige interview

Lees zaterdag in Dagblad van het Noorden of op deze site het volledige interview met de burgemeesters van Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden.