Kogel is door de kerk in Schoonebeek: Medisch centrum aan De Mente

De langverwachte verbouwing van de voormalige gereformeerde kerk aan De Mente in Schoonebeek tot gezondheidscentrum begint in het eerste kwartaal van dit jaar.

Dit zegt Sjaak Schoo, die als praktijkmanager verbonden is aan de Schoonebeker huisarts Aziz Alcheikh. De plannen met het voormalige kerkgebouw kwamen ruim anderhalf jaar geleden naar buiten. Daarna bleef het stil.

Omdat het pand nog altijd eigendom is van de protestantse gemeente Schoonebeek vragen veel dorpsbewoners zich af of het project nog wel doorgaat. ,,Heel verklaarbaar, maar ik kan deze mensen geruststellen’’, zegt Schoo.

Kerk plus behorende gebouwen: vraagprijs 450.000 euro

De protestantse gemeente Schoonebeek besloot ruim twee jaar geleden om al haar activiteiten te concentreren in de voormalige hervormde kerk in het centrum van het dorp. De voormalige gereformeerde kerk met de bijbehorende pastorie en jeugdgebouw aan De Mente werden te koop gezet. Vraagprijs: 450.000 euro. Na ongeveer een half jaar werd een deal bereikt met de plaatselijke apotheekhoudende huisarts Alcheikh.

De in 1947 gebouwde kerk zou intern worden verbouwd, zodat die dienst kon gaan doen als praktijkruimte voor de arts. Het pand dat aan het kerkgebouw vast zit, zou gebruikt gaan worden als apotheek.

‘Voor veel veranderingen goedkeuring nodig van monumentencommissie’

Ook voor het voormalige jeugdgebouw was al een plan klaar. Dat moest op termijn een plek worden voor kortdurende opname. De voormalige pastorie zou de in Groningen woonachtige Alcheikh op doordeweekse dagen gaan gebruiken als eigen woning.

Wie op de site van de plaatselijke makelaar Pat kijkt, ziet dat het complex nog altijd onder voorbehoud is verkocht. ,,Dat komt omdat de aankoop en de verbouwing van het pand in financiële zin aan elkaar gekoppeld zijn. En omdat het pand een provinciaal monument is, is voor veel veranderingen vooraf goedkeuring nodig van de monumentencommissie’’, verduidelijkt Schoo. ,,Inmiddels zijn we eruit met deze commissie en ligt er een definitief ontwerp van de architect. We zijn nu bezig met de gunning van de verschillende werkzaamheden.’’

Tweede arts in medisch centrum

Alcheikh wordt niet de enige huisarts die er gaat werken. ,,Het wordt een dubbele praktijk. Huisarts Smit, die nu nog in Nieuw-Schoonebeek werkt, trekt er bij in. Op de bovenverdieping komt een praktijk voor fysiotherapie en meerdere zorginstellingen krijgen er kantoorruimte. De apotheek komt ook in de kerk en niet in een bijgebouw zoals aanvankelijk de bedoeling was.’’

De verbouw van het voormalige jeugdgebouw tot een plek voor kortdurende opname, laat nog wel even op zich wachten. ,,Dat is fase 2.’’