Ook Emmen voert betaald parkeren in de avonduren in

Emmen / regio - Wie in het centrum van Emmen zijn auto parkeert moet vanaf 1 februari ook na 18.00 uur geld in de automaat gooien. Het uurtarief blijft wel gelijk.

Dat heeft het Emmer college van burgemeester en wethouders besloten vanwege een tekort van 400.000 euro op de parkeerexploitatie.

Straks moet tot 8 uur ‘s avonds worden betaald om te parkeren in Emmen, met uitzondering van de donderdag. Op deze koopavond blijven automobilisten tot 21.00 uur betalen voor een parkeerplek. Op zondagochtend blijft parkeren gratis, met uitzondering van de parkeergarages aan het Willinkplein en de Westerstraat.

Gesprekken met omwonenden ‘constructief’

Uit de meerjarenbegroting van maart vorig jaar bleek dat Emmen vanaf dit jaar tegen een jaarlijks tekort op parkeren aanloopt. Tegelijkertijd wezen gesprekken met onwonenden, bedrijven en horecaondernemers uit dat een verhoging van het uurtarief niet wenselijk was.

Die gesprekken noemt wethouder René van der Weide constructief. ,,We nemen de maatregelen liever niet, maar de begroting moet sluitend zijn. Dat betekent dat we niets aan dit plan verdienen, maar er ook geen geld op toeleggen. Op deze manier lossen we het tekort op, omdat iedereen bijdraagt.”

Parkeervergunningen

Emmen stelt ook meer parkeervergunningen beschikbaar voor de parkeerplekken aan de randen van het centrum. Een bedrijvenvergunning kost voortaan 600 euro per jaar, terwijl bewoners 240 euro per jaar betalen. Ook wordt een werkendenvergunning ingesteld voor wie alleen tussen kantooruren in het centrum parkeert - van 07.00 tot 18.30 uur.

Parkeerbeheer gaat Emmen minder kosten, omdat er minder uren in worden gestoken en een nieuwe aanbesteding op dat gebied staat te wachten.