Talentprijswinnaar Hannah Mae uit Emmen: 'Ik sta met veel plezier voor de klas, maar muziek staat bij mij op 1' #esns

Singer-songwriter Hannah Mae uit Weerdinge won dinsdagavond in Groningen de talentprijs op Popgala Noord, de aftrap van Eurosonic Noorderslag (ESNS). Een dag later zit de 21-jarige pabo-studente weer in Amsterdam liedjes te schrijven.

Hoi Hannah, lekker geslapen?

,,Ja! Wel een beetje weinig. Ik weet niet meer hoe laat het vannacht is geworden. Wel dat ik vanochtend weer vroeg naast mijn bed stond.”

Je ging gisteravond niet met lege handen naar huis, toch?

,,Ik heb een houten kunstwerk gekregen, waarop mijn naam is vermeld. En de eer natuurlijk. Of er ook een geldbedrag aan de prijs verbonden is? Niet dat ik weet.”

Waarom vond de jury dat jij de winnaar bent?

,,Ze vonden dat ik een volwassen geluid laat horen en dat in 2019 mijn carrière een soort vogelvlucht nam. Dat is ook zo, natuurlijk, met het tekenen van het contract bij het label van Ilse DeLange en het succes van mijn single Back To You. Genoeg redenen voor de jury om mij de prijs te gunnen. Die waardering voelt als een schouderklopje.”

Je lacht er voorzichtig om?

,,Ja, weet je, I go with the flow. Soms verbaas ik me wat mij vorig jaar is overkomen. Ineens zat ik bij Jinek te spelen, tekende een contract bij Ilse. Af en toe moet ik mij even in m’n arm knijpen. Gebeurt het allemaal wel echt?”

Jouw telefoon stond vanochtend roodgloeiend met felicitaties, neem ik aan?

,,Inderdaad. Heel veel mensen hebben mij gefeliciteerd, vooral via Instagram. Ook Jeff Zwart, Daniël Lohues en Ilse DeLange stuurden mij berichtjes. Daniël hoopte dat hij mij in de toekomst nog vaker mag feliciteren. Dat vond ik wel mooi. Geeft mij vertrouwen.”

Hoe zit jouw agenda er de komende tijd uit?

,,Erg vol. Ik ben derdejaars pabostudent en sta nu twee dagen in de week voor groep 8 van basisschool De Eenspan in Emmen. De rest van de week ben ik aan het schrijven en optreden.”

Denk je vaak na over een muzikale toekomst?

,,Ja, ik praat daar wel eens met mijn ouders over. Dat pabo-diploma wil ik volgend jaar gaan halen, maar kijk dan ook waar ik op dat moment in de muziek sta. Als ik van de muziek kan leven, doe ik dat. Ik sta ook met veel plezier voor de klas, maar muziek staat bij mij op 1. Daar ga ik de komende jaren voor.”

Ga je de komende dagen Eurosonic Noorderslag nog checken?

,,Nee, momenteel ben ik in Amsterdam voor een schrijfsessie met Matthijs van Duijvenbode (bekend van o.a. Douwe Bob, Tim Knol en Tangarine, red.). Samen zijn we muzikaal aan het brainstormen, kijken of dat liedjes oplevert. Verder is mijn moeder jarig en moet ik aan de studie. Of ik ooit op Eurosonic heb opgetreden? Nee, maar ik zou het heel graag willen!”