Emmen op zoek naar kavels voor woningbouw in Klazienaveen

De gemeente Emmen is op zoek naar plekken in de bebouwde kom van Klazienaveen waar particulieren zelf een woning kunnen bouwen.

Enkele weken geleden is de laatste beschikbare kavel in het nieuwbouwbuurtje De Planeet verkocht. De Planeet ligt vlakbij het gelijknamig sportpark van voetbalvereniging FC Klazienaveen. Sinds 2010 zijn daar ieder jaar kavels verkocht, ook in de periode van de economische crisis.

In totaal kwamen er 83 vrije gemeentelijke kavels beschikbaar. Het gaat om 61 vrijstaande huizen en 22 twee-onder-een kapwoningen.

Daarnaast was er ruimte voor projectmatige ontwikkelingen. Hierbij ging het om 30 rijtjeshuizen, 18 twee-onder-een kapwoningen en een vrijstaande woning. Als de laatste woning is opgeleverd, staan er op 132 huizen op De Planeet.

Wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) wil zich hiervoor inzetten. De nieuwbouw moet komen in de bebouwde kom en het liefst op plekken waar door sloop van andere panden ruimte beschikbaar komt.

Scholenfusie en panden leeg. Dat biedt mogelijkheden

Duidelijk is dat over enkele jaren op meerdere plekken ruimte vrijkomt. De drie openbare basisscholen in het dorp gaan fuseren en verhuizen naar het terrein van het Esdal College.

Het gaat om de scholen De Planeet aan de straat Horizon, De Spil aan de Voeghoutenstraat en De Viersprong aan de Derksweg. De eerste twee scholen zijn gehuisvest in verouderde en veel te grote voormalige mavo-gebouwen.

Het duurt evenwel nog wel enige jaren voordat deze percelen beschikbaar komen. In het gemeentehuis is daarom een onderzoek begonnen naar mogelijke locaties waar binnen nu en twee jaar gemeentelijke kavels uitgegeven kunnen worden.

 

De gemeente wil nog niet zeggen wat dit onderzoek tot nu toe heeft opgeleverd. Zij wil de resultaten in het eerste kwartaal van dit jaar eerst bespreken met de Erkende Overlegpartner Klazienaveen (de vroegere dorpsraad red.) en omwonenden van beoogde bouwlocaties.