Wethouder in Emmen wil zo snel mogelijk beschermde status voor met kap bedreigde beukenlaan

Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) wil dat de met kap bedreigde bomen van de beukenlaan aan het Matenpad in Emmen zo snel mogelijk op de waardevolle bomenlijst van de gemeente komen.

Dat zei hij maandagavond tijdens de commissievergadering.

Staatsbosbeheer wil de karakteristieke bomenrij in de Emmerdennen kappen. Uit twee onderzoeken zou blijken dat veel van de bomen in slechte gezondheid verkeren.

Een actiegroep voor het behoud van de beukenlaan liet een nieuw onderzoek naar de staat van de bomen uitvoeren door het bureau Alles Over Groenbeheer. Dat concludeerde in oktober dat twee van de 25 beuken niet meer zijn te redden, maar dat de rest nog wel wat jaartjes mee kan. Hierna vroeg de actiegroep bij de gemeente de beschermde status voor de bomen aan.

Kap is niet definitief van de baan

Wethouder Van der Weide wil daarin meegaan. ,,Als het aan mij ligt, gaan we deze bomen zo snel mogelijk op de waardevolle bomenlijst plaatsen”, zei hij maandagavond. Als de bomen de beschermde status krijgen, is de kap niet definitief van de baan. Dit kan volgens de wethouder nog steeds als in het kader van veiligheid of ziekte kan worden aangetoond dat dit noodzakelijk is. ,,Maar dan moet Staatsbosbeheer wel langs de gemeente voor het aanvragen van een vergunning, omdat deze bomen dan op de waardevolle bomenlijst staan.”

Het definitieve besluit over de beschermde status moet nog worden genomen. Zolang deze procedure loopt, mag Staatsbosbeheer de beukenlaan niet kappen.