Meer ruimte nodig? Ga voor een dakopbouw

Aangeboden door: HomeDeal

Een dakopbouw is een manier om je woning met een plat dak te vergroten, waardoor een verhuizing misschien wel te voorkomen is.

Het is mogelijk om een dakopbouw uit één kamer of meerdere kamers te laten bestaan. Hierdoor is een dakopbouw ook nog eens erg efficiënt in te delen naar je persoonlijke voorkeur. In dit artikel lees je waar je op wilt letten bij een dakopbouw en een aantal handige tips. 

Het plaatsen van een dakopbouw

Het is mogelijk om op verschillende manieren een dakopbouw te laten plaatsen, namelijk prefab en traditioneel. Bij de prefab variant is de dakopbouw al geprefabriceerd en bij traditionele variant bouwt de specialist hem ter plaatse. In beide gevallen is het belangrijk dat je eerst de vergunningen krijgt, omdat een omgevingsvergunning altijd nodig is bij een dakopbouw. Zodra je weet voor welke variant je gaat en je de vergunning hebt, kies je een specialist om de opbouw uit te voeren. Heb je voor de prefab variant gekozen? Dan geniet je al in één dag van de dakopbouw. Bij een traditionele dakopbouw duurt het langer, maar is er wel meer maatwerk mogelijk door de specialist. 

De verschillende soorten

Er zijn meerdere soorten om uit te kiezen bij een dakopbouw, je wilt natuurlijk dat de dakopbouw mooi integreert en bij de rest van het huis past. Probeer daarom dezelfde kleuren en materialen te gebruiken als die voor het huis zijn gebruikt. Daarnaast zijn er nog verschillen in de plek van de dakopbouw. Een dakopbouw mag je namelijk ook op de garage of op een uitbouw laten plaatsen. Een vereiste is wel dat de garage of uitbouw sterk genoeg is voor de dakopbouw. Hier hebben specialisten vaak een samenwerking met architecten voor, zodat ze eerst de berekening maken waaruit blijkt of de woning sterk genoeg is voor het dragen van de dakopbouw.

Tip 1: Vergelijk specialisten met elkaar

Je wilt een specialist hebben die goed werk levert en betrouwbaar is. Vaak zie je dat een dakopbouw specialist ook een dakkapellen specialist is, omdat deze werkzaamheden dicht bij elkaar liggen. Probeer dus bij het zoeken van de specialist niet alleen te zoeken op een dakopbouw specialist, maar ook op dakkapellen specialist. Zodra je een aantal specialisten gevonden hebt, vergelijk je de specialisten met elkaar. Hierbij let je op de keurmerken die ze hebben, reviews die zijn geschreven en voorbeelden van werk wat ze geleverd hebben. Op deze manier maak je met vertrouwen de keuze voor de best passende specialist voor jouw situatie.

Tip 2: Bespaar op de kosten

Dakopbouw kosten vallen snel hoog uit, waardoor besparen erg aantrekkelijk is. Wanneer je ervaring hebt in de bouw, is het mogelijk om zelf werk uit te voeren. Heb je geen ervaring? Voer dan licht voorbereidend sloopwerk of maak ruimte vrij voor de specialisten. Haal bijvoorbeeld al een deel van de dakbedekking weg voordat de specialist aanwezig is of zorg dat de gangen, kamers en de tuin waar de specialisten doorheen gaan leeg zijn. Zo staat niets in de weg bij de werkzaamheden en verloopt de bouw als het goed is soepel.