Verzet tegen KFC Emmen lijkt kansloos

Een bewoner van de Zuidbargerstraat in Emmen maakt weinig kans om het bestemmingsplan voor de Kentucky Fried Chicken (KFC)-vestiging vernietigd te krijgen.

Dat bleek maandag tijdens een zitting bij de Raad van State in Den Haag.

De bouw van fastfoodrestaurant KFC aan de Nijbracht in Emmen is gestart, gezien de bouwvergunning is goedgekeurd. Daarmee is de omwonende grotendeels kansloos in zijn verzet tegen het bestemmingsplan waarin de vestiging van KFC is geregeld.

Woning staat te ver van locatie KFC af

De Raad gaat eerst kijken of de bezwaren van de buurtbewoner wel beoordeeld moeten worden, aangezien zij sterk twijfelt aan diens belang in deze zaak. Zijn woning staat op bijna 200 meter afstand van het fastfoodrestaurant. En dat vindt de Raad mogelijk te ver om zware overlast van het restaurant te hebben. Want dat is wat de man vreest.

‘Ik kan de gasten straks vanuit mijn huis zien eten’

Zicht, lawaai en licht van inschijnende autokoplampen. Dat zijn de bezwaren die hij noemt. ,,Ik kan de gasten straks vanuit mijn huis zien eten”, zegt hij. Maar dan zal hij wel eerst uit zijn raam moeten gaan hangen, omdat zijn woning dwars staat ten opzichte van het restaurant.

Woning start dwars

De mogelijke toename van verkeerslawaai door bezoekers van KFC valt volgens de gemeente weg tegen het lawaai vanaf de Rondweg Emmen. Die ligt tussen het restaurant en de woning in.

Van overlast door inschijnende koplampen is volgens de gemeente ook niet aan de orde, omdat de woning dwars staat. Volgens een inrichtingsplan voor het fastfoodrestaurant zal er ook een heg worden geplant rond de parkeerplaats. Dat moet - volgens de gemeente en een woordvoerder van KFC - de lichtoverlast voorkomen.

Groen en wandelpad

Het bezwaar over een schijnbaar groene inpassing van het restaurant werd door de Raad al meteen verworpen. ,,Het gedeelte dat voor groen bestemd is, bestaat voor de helft uit asfalt’, klaagde buurtbewoner. Maar volgens de raadsvoorzitter mag op grond met een groene bestemming ook een toegangsweg of wandelpad worden aangelegd.

Het KFC-restaurant wordt 14 februari opgeleverd. Vermoedelijk volgt de opening medio april.

De Raad doet over zes weken uitspraak.