Maak Het Mee
Door Burgemeester Eric van Oosterhout

Honger naar de bal

Het is elk jaar hetzelfde leuke liedje: begin januari zijn er reeksen nieuwjaarsbijeenkomsten. Na de aftrap in Schoonebeek en Emmen ben ik al gauw twee weken onder de pannen. Zo zijn we met de wethouders en enkele raadsleden op het provinciehuis.

Ben ik met wethouder Rink op bijeenkomsten voor ondernemers. En mag ik de gemeente vertegenwoordigen op de massale Noordelijke Nieuwjaarsreceptie in de Martinihal. Minstens zo leuk is een veel kleiner feestje in Nieuw-Weerdinge, waar in een soort oudejaarsconference ook de burgemeester op de hak wordt genomen. In Weerdinge doen we mee met de ‘snertwandeling’. Ook deze week zijn er nog wat nieuwjaarsfeestjes.

Het blijft een bijzondere traditie. Aan het begin van het jaar allerlei bijeenkomsten organiseren, waarin mensen elkaar ‘alle goeds’ toewensen. Het kost de nodige tijd. Toch zie ik wel het nut in van deze traditie. Zo is het nooit verkeerd om elkaar een mooi jaar toe te wensen. Maar belangrijker is dat je weer de gelegenheid hebt om een heleboel mensen te spreken. Besturen is mensenwerk. En mensenwerk is vooral ontmoeten, contact maken en kijken wat je voor elkaar kan betekenen. Het wemelt van de gesprekken in de categorie: ‘goed dat ik je even zie, kunnen we het nog even hebben over…’.

En soms is het ook leuk om een oude kennis te ontmoeten. Zo kwam ik een voetbalmaatje tegen uit ‘Stad’. Ik voetbalde in mijn Groninger studietijd bewust niet bij een studentenclub. Het was veel leuker om in clubs te spelen met gewone jongens. Terwijl ik overdag boven de boeken hing, stonden zij op de steiger, of repareerden een auto. Zo leerde ik de echte Stadjers kennen. We halen al snel herinneringen op aan de tijd waarin we nog ‘echte jongens’ waren (en een stuk leniger). We vinden allebei zo’n nieuwjaarsreceptie wel leuk, maar van ons mag ‘het voetbal’ wel weer beginnen. De competitie ligt namelijk al weken stil. We hebben ‘honger naar de bal’, zoals dat zo mooi heet.

Op zaterdag heb ik de kans om weer een beetje voetbal live te zien. De bus van Feyenoord staat geparkeerd op De Oude Meerdijk. Jong FC Emmen speelt voor de beker tegen hun leeftijdsgenoten uit Rotterdam. Ook de fanatieke Brigata-aanhang is alweer voor een deel present; zij hebben ook wel weer zin in een potje, vertellen ze mij. Ik zie een leuke eerste helft, waarin Emmen het niet gemakkelijk heeft. In de rust moet ik op weg naar de sporthal in Angelslo. Daar beginnen de finales van het Protos-Weering zaalvoetbaltoernooi. De zaal zit stampvol met overwegend mannen die allemaal ‘honger naar de bal’ hebben. Met meer dan tweehonderd vrijwilligers is het toernooi uitgegroeid tot de grotere sportevenementen in het Noorden. Het is perfect georganiseerd met uitstekende scheidrechters. Ik heb jaren in de top gezaalvoetbald, maar hier zie ik een aantal klassespelers aan het werk. Na een zinderende finale wint Hoogeveen en kan iedereen aan de gehaktbal.

Mijn honger naar de bal is even gestild. Zondag naar FC Emmen. Ik heb er nu al zin in.