Deroepert
Door Henk Folkerts

Zonder-schaamte

Nog even terug naar 2019. Het woord van het jaar 2019 is -schaamte geworden. Voor het streepje kunt u van alles invullen zoals ‘vlieg’. Wat mij betreft een goed gekozen woord. Het zet je aan het denken, maar roept tegelijkertijd ook weerstand op.

Vliegen, vlees eten, kunstkerstbomen kopen, roken, te veel calorieën eten, allemaal zaken die in het verkeerde hoekje zitten. Maar ook zaken en meningen die uit de hoek komen van, laten we zeggen, gezond denkend Nederland, voor zover die groep bestaat natuurlijk. Mensen die graag willen dat wij ons gedrag aanpassen om gezonder te gaan leven, niet zo zeer omdat ze ons dat gunnen, maar voor het milieu en daarmee voor hun eigen welzijn. Zij zetten schaamte in om dat doel te bereiken. Een vervelend drukmiddel als het er goed op aan komt.

Er zijn zoveel zaken waarvoor je jezelf zou kunnen schamen. Je auto gebruiken, via het internet kopen en niet in de buurtwinkel, je open haard aansteken, etc. En zo kunnen ze van alles wat er in hun omgeving gebeurt en waar ze het niet mee eens zijn onder die noemer plaatsen.

Toch heeft een ieder heeft zijn eigen normen, waarden en uitgangspunten in het leven. Op grond daarvan en van zijn of haar geweten maakt iedereen zijn eigen overwegingen en keuzes en stelt zijn grenzen. In die kaders voelen we ons het meest gelukkig. Als we daar overigens wat soepel mee om kunnen gaan is dat wel mooi meegenomen.

Tot een gedrag overgaan is natuurlijk prima. Maar dan wel omdat jezelf laat overtuigen of omdat je het nut ervan inziet. Schaamte past daar niet bij. Schaamte komt van binnen uit en wordt je maar zelden van buitenaf opgelegd.

Ik wens u alsnog en geheel schaamteloos maar veel te laat, een gelukkig en gezond 2020.