Deroepert
Door Henk Folkerts

Een goed begin

Ik had wel zin in een feestje, dus wij gingen naar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen in het Atlas Theater. Keurig in de kleren, geurtje op en visitekaartjes in de broekzak.

Ik was goed voorbereid. Want uiteindelijk is zo'n feestje toch ook voor de meeste mensen zien en gezien worden en wat netwerken. Bij binnenkomst mochten we de burgemeester en wethouders een goed nieuwjaar wensen. Meestal schenken wij de koffie en de drankjes voor anderen in, maar de burgemeester zei tegen mijn vrouw dat wij ons nu maar eens moesten laten verwennen. Dat was aardig van hem en ik kan zeggen: alles was dik voor elkaar.

Zien en gezien worden dus. Voor het programma startte lukte dat prima en hebben we met erg veel mensen gesproken. Toen we eenmaal in de zaal zaten en het Emmer stadsorkest Euterpe van zich liet horen, waren we daar om allerlei redenen stil van.

De burgemeester was behoorlijk serieus dit keer, en vertelde onder andere dat de gemeente op dit moment elk dubbeltje om moet draaien terwijl het geld bij de landelijke overheid niet meer in de schatkist past. Het thema van de avond en zijn toespraak was ‘Vrijheid’. In 2020 is het namelijk 75 jaar geleden dat we bevrijd zijn. Bij tientallen evenementen wordt er dit jaar bij stilgestaan. Ik ga echter vooral de vrijheid vieren. Het herdenken en het stilstaan erbij is belangrijk, maar zal langzaam maar zeker toch echt stoppen. Hopelijk raken we het aankomend jaar bevrijd van onze aannames en veronderstellingen. Hele meningen hebben op grond van onjuiste feiten is levensgevaarlijk.

Het was een mooie avond. Toen we naar huis liepen met in de rug het geroezemoes van het feestje en de fraaie verlichting van Wildlands, voelde ik me opgetogen en bijna net zo trots als Wesly Struik die verkozen werd tot Emmenaar van het jaar.